Uleiul de rapita, un bun prieten al inimii

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 08:41
20753 citiri
Uleiul de rapita, un bun prieten al inimii

Rapita este o planta cu tulpina lunga, subtire si ramificata si cu flori galbene, cultivata pentru semintele ei, bogate in ulei. In medicina populara, uleiul de rapita are o multime de intrebuintari datorita elementelor care-l alcatuiesc.

Uleiul de rapita contine acidul alfalinoleic care ajuta la reducerea hipertensiunii si la scaderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sange pe artere si diminuand astfel, riscul aparitiei unor boli cardiovasculare.

Consumat cu regularitate, uleiul de rapita are efect antiinflamator asupra vaselor de sange care nu se mai sparg atat de usor. Datorita acizilor grasi pe care ii contine si care intervin in prevenirea depresiilor, a unor crize de dementa si chiar a maladiei Alzheimer, uleiul de rapita are un rol important in buna functionare a creierului.

Acizii grasi de tip omega3, recomanda uleiul de rapita in tratamentul disfunctiilor erectile, efectul fiind comparabil cu cel al somonului sau macroului. Vitamina E din compozitie ii confera uleiului de rapita proprietati antioxidante si de regenerare celulara.

In baile de seara se recomanda sa se adauge, in apa calda, putin ulei de rapita. Dupa cateva bai de acest fel se va vedea ca pielea se tonifica si organismul este plin de energie.

Uleiul de rapita poate fi consumat inlocuindu-l, cu succes, pe cel din floarea soarelui, folosit, dintotdeauna, in bucataria noastra, romaneasca. Se poate folosi la salatele de cruditati sau, cate o lingura, adaugat la legumele pregatite la tava ori la aburi. Se recomanda, de asemenea, la mancarurile pe baza de carne si chiar si la cartofii prajiti.

Albinele apreciaza foarte mult florile galbene de rapita culegand mari cantitati de polen si nectar, in luna mai, cand planta este in floare, daca rapita a fost insamantata de cu toamna. Mierea de rapita se cristalizeaza foarte repede datorita continutului mare de apa, cam 18%.

De aceea, mierea de rapita trebuie extrasa repede ca sa nu cristalizeze in faguri. Mierea de rapita nu are un miros foarte placut, miroase a varza, in schimb are un gust delicious si nu este prea dulce cum este cea poliflora sau de tei.

In comert, mierea de rapita se gaseste doar cristalizata, avand aspectul unei creme. Mierea de rapita se recomanda persoanelor care sufera de boli de rinichi.

Din semintele de rapita se face unul din cei mai cunoscuti combustibili vegetali, biodizelul, care nu este altceva decat alternativa ecologica a motorinei, tip de carburant fara efecte nocive asupra mediului. Uniunea Europeana a impus ca, peste zece ani, 20% din combustibilul folosit sa fie bio.

Sa avem sanatate!

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#ulei de rapita beneficii, #miere de rapita, #rapita folosita la gatit , #stiri sanatate