10 semnale ale organismului care arata ca esti prea stresat

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:17
18401 citiri
10 semnale ale organismului care arata ca esti prea stresat
Foto: prevention

Oricine a trecut prin perioade scurte in care s-a simtit stresat, simptomele fiind in acest caz destul de evidente, insa, daca esti supus unui stres cronic - un nivel zilnic crescut al hormonului de stres, din cauza unui job solicitant sau a unor probleme in viata personala spre exemplu -, este posibil ca simptomele sa fie mai subtile, insesizabile.

Daca te confrunti cu oricare dintre problemele de mai jos, ar fi indicat sa faci tot posibilul pentru a avea zilnic ceva timp in care sa te relaxezi, conform Prevention, deoarece pot fi un semn de stres.

1. Dureri de cap in weekend

O scadere brusca a nivelului de stres, cum probabil apare in weekend, poate declansa migrene. Incearca sa ramai aproape de programul de somn si de mancat din restul zilelor, pentru a minimiza riscul aparitiei unor migrene.

2. Crampe severe in perioada menstruatiei

Cele mai stresate femei sunt de cel putin doua ori mai expuse riscului de a avea crampe menstruale foarte dureroase comparativ cu cele care sunt mai putin tensionate. Cercetatorii cred ca in acest caz este vorba de un dezechilibru hormonal provocat de stres. Activitatea fizica facuta regulat poate sa amelioreze crampele si stresul, reducand activitatea sistemului nervos simpatic.

3. Dureri la nivelul maxilarului

Un maxilar dureros poate fi un semn ca scrasnesti (dintii), activitate care apare de obicei in timpul somnului si care poate fi inrautatita de stres. Vorbeste cu un stomatolog legat de o proteza care se poate pune in timpul noptii, special pentru a impiedica aceasta activitate. Pana la 70% dintre cei care folosesc o astfel de proteza scapa complet de acest obicei sau ii reduc simtitor frecventa.

4. Vise ciudate

De regula, visele devin mai placute pe masura ce trec orele in care dormi, astfel ca te trezesti cu o stare mai buna decat atunci cand te-ai dus la culcare. Cand esti stresat insa, te trezesti des noaptea, intrerupand relaxarea corpului si lasand loc viselor neplacute. Incearca sa dormi 7-8 ore pe noapte si sa eviti cafeina si alcoolul cu cateva ore inainte de somn.

5. Gingii sangerande

Conform unei analize realizate de cercetatori brazilieni cu ajutorul a 14 studii, persoanele stresate au un risc mai mare de a face parodontoza. Un nivel ridicat si cronic al hormonului de stres - cortizolul - poate afecta sistemul imunitar, permitand bacteriilor sa invadeze gingiile.

Daca stai multe ore la serviciu si esti nevoit sa mananci seara tot acolo incearca, daca este posibil, sa iti iei o periuta de dinti la tine si sa te speli.

6. Acnee

Stresul mareste inflamatia care duce la aparitia cosurilor. Foloseste o lotiune de piele care contine acid salicilic sau peroxid de benzoil, plus un hidratant noncomedogenic. Daca pielea nu arata mai bine dupa utilizarea unei astfel de lotiuni, cere parerea unui medic.

7. Pofta de ceva dulce

Poftele pentru ceva dulce sunt adesea atribuite efectelor hormonilor feminini, insa un studiu a demonstrat ca mai degraba stresul declanseaza stfel de pofte.

8. Mancarimi

Un studiu japonez realizat recent cu ajutorul a mai mult de 2.000 de oameni a scos la iveala faptul ca la cei cu mancarimi cronice (prurit) exista o probabilitate de doua ori mai mare de a fi stresati decat la cei fara prurit.

Si, desi o mancarime enervanta poate provoca stres, expertii sunt de parere ca este probabil si ca anxietatea sau incordarea psihica sa agraveze probleme ca dermatita, eczema si psoriazisul.

9. Alergii mai rele decat de obicei

In urma unui experiment realizat in 2008, un grup de cercetatori din Ohio a ajuns la concluzia ca mai multe persoane care sufereau de alergii au avut parte de o agravare a simptomelor atunci cand li s-a indus o stare de neliniste. Hormonul de stres poate stimula productia unei proteine din sange care provoaca reactii alergice.

10. Dureri de stomac

Stresul si anxietatea pot cauza dureri de stomac, dureri de cap, de spate si insomnie. Un studiu realizat cu ajutorul a 1.953 de barbati si femei a aratat ca la cei care erau foarte stresati exista o probabilitate de cel putin trei ori mai mare de a avea dureri de stomac, comparativ cu cei mai relaxati.

Legatura nu este pe deplin explicata, dar, conform unei teorii, creierul si intestinele impart aceleasi cai nervoase - atunci cand mintea reactioneaza la stres, intestinele preiau acelasi semnal.

Daca ai dureri frecvente de stomac sau abdomen, mergi insa la un doctor deoarece pot fi si alte cauze - intoleranta la lactoza, sindromul colonului iritabil, ulcer, etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#semne stres, #semnale stres, #stres, #stres simptome, #stres manifestari fizice , #stres