5 cauze care nu te lasa sa te concentrezi

Vineri, 28 Mai 2010, ora 07:08
7738 citiri
5 cauze care nu te lasa sa te concentrezi

Daca ai inceput sa remarci ca uiti din ce in ce mai des unde lasi obiectele sau ca nu te poti concentra mai deloc la ce ai de facut, este posibil sa fii suprasolicitat de sarcinile la care te-ai inhamat (un job extenuant sau mai multe, proiecte, planuri, chiar si personale, etc.) sau sa ai sindromul deficitului de atentie - ADHD, o tulburare hiperkinetica.

Iata insa, mai clar, cinci motive care nu te lasa sa te concentrezi, evidentiate de health.com, si in ce situatii ar trebui sa mergi la doctor.

Maseaza-te pentru alungarea stresului si tensiunii

1. Esti acaparat de tehnologie

Computerul, telefonul celular, iPod-ul, televizorul, toate concureaza pentru atentia ta. Si, pana la un punct, creierul tau poate face fata in mod organizat. Insa, cu cat incerci sa faci mai multe, cu atat iti este mai greu sa ramai concentrat pe o singura activitate.

Pentru a te ajuta poti sa iti scrii ce ai de facut pe o lista, sa planifici pe zile diverse sarcini, sau sa iti impui o pauza de Internet sau televizor inainte de culcare spre exemplu.

Mergi la doctor daca simti ca esti foarte distras de la activitatile principale si ca nu ai mai fost asa niciodata. Cand creierul nu functioneaza normal, nu poti indeplini sarcina dupa sarcina fara sa simti ca iti este foarte greu sa te concentrezi.

2. Nu dormi suficient

Daca nu dormi sapte-opt ore pe noapte te simti deseori iritat, ai de-a face cu o minte care este parca in ceata si ti se par dificil de indeplinit toate cerintele de peste zi. Totodata, foarte important este si sa adormi devreme si nu noaptea tarziu.

Esti stresat? Ai toate sansele sa ajungi obez

Mergi la doctor daca ai probleme cu somnul sau te trezesti neodihnit de cele mai multe ori, te simti prost dispus mai tot timpul si ai probleme de atentie. Pentru cei care sufera si de ADHD, lipsa somnului poate inrautati simptomele afectiunii.

3. Simti ca nu faci fata la serviciu

Fiecare mai are momente in care nu este multumit de serviciul lui si in care nu se poate concentra deoarece are o sarcina mult prea plictisitoare sau lucreaza intr-un mediu dezorganizat si galagios. In aceste situatii este perfect normal. Daca insa observi ca ti se intampla deseori sa nu termini ce ai de facut pana la termenul limita, atunci ar trebui sa mergi la un doctor sau sa te gandesti sa iti schimbi slujba.

Mergi la doctor daca simti nevoia de a amana nejustificat inceperea sarcinilor pe care le ai de indeplinit si de a pierde timpul fara rost, sau daca ai performante slabe la serviciu, ori chiar ai schimbat mai multe job-uri intr-un an.

4. Prea mult stres

Stresul afecteaza centrii cognitivi - zonele din creier care sunt responsabile cu rapiditatea si limpezimea gandurilor - astfel ca puterea de concentrare si eficienta scad simtitor atunci cand esti stresat. Pentru a combate efectele acestuia poti incerca sa meditezi, interesandu-te de principiile de baza ale yoga.

Mergi la doctor daca simti ca intri in depresie sau simti o agitatie aproape permanenta, stari care sunt cauzate de stres.

5. Faci prea putina miscare

Mai multe studii au demonstrat ca exercitiile fizice practicate in mod regulat iti pastreaza mintea in forma, agila, si sporesc capacitatea de invatare si memorare. Pentru cei care sufera de ADHD miscarea este si mai importanta. Aceasta iti consuma surplusul de energie care te face sa simti ca nu ai stare si te ajuta sa dormi mai bine.

Nu lasa stresul sa-ti strice silueta

Mergi la doctor daca simti totusi ca faci eforturi in a sta intr-un loc mai mult timp, cum ar fi o intalnire sau la birou, si daca simti nevoia constanta de a te misca si de a te fatai.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#probleme de concentrare, #sfat medic concentrare, #sfaturi stres , #stres