6 probleme de sanatate care pot aparea din cauza joburilor de birou

Sambata, 29 Mai 2010, ora 08:07
3954 citiri
6 probleme de sanatate care pot aparea din cauza joburilor de birou

Un serviciu care presupune sa stai aproape tot timpul la birou iti poate aduce multe dezavantaje in ce priveste sanatatea, cum ar fi dureri de spate, tulburari de somn, probleme ale ochilor.

Iar numarul de joburi care ne fac sa fim sedentari si care sunt destul de stresante creste din ce in ce mai mult. Un studiu arata ca, din 1950, cand numarul joburilor solicitante din punct de vedere fizic era de 20% din total, acesta a scazut sub 10% in prezent.

Dupa cum arata finance.yahoo.com, iata sase probleme de sanatate care apar din cauza muncii sedentare la birou, si cum pot fi acestea prevenite.

1. Sindromul tunelului carpian

Din cauza miscarilor repetate ale mainilor, tunelul carpian (se afla chiar la incheietura palmei si cuprinde noua tendoane si un nerv) se poate ingusta, iar acest fapt face ca nervul sa fie "ciupit" deseori, cauzand furnicaturi, amorteala sau chiar durere in mana si degete.

Tendoanele care trec prin tunelul carpian se pot umfla din cauza miscarilor repetate, cum ar fi tastarea la computer sau practicarea jocurilor video, apasand pe nerv.

Cum sa previi:

Inainte sa ajungi la remedii cum ar fi acupunctura, medicamente sau chiar o interventie chirurgicala, poti incerca mai multe exercitii care sa ajute la eliberarea tensiunii din incheietura mainii. Acestea se fac insa dupa sfatul unui medic.

2. Durerile de spate

Atunci cand stai pe scaun ore intregi, luni la rand, mai ales daca pozitia este una incorecta, pot aparea dureri de spate.

Cum sa previi:

Pe langa a tine spatele drept atunci cand stai la birou, mai poti face si exercitii care sa iti intareasca muschii abdominali, acestea avand si rolul de a elibera presiunea din zona mijlocului in special.

In plus, este important si sa fii atent daca stai cumva pe un portofel destul de mare (pe care il tii in buzunarul de la spate al pantalonilor), acesta putand presa asupra nervului sciatic, cauzand dureri.

3. Probleme ale muschilor

Statul la birou scurteaza si ingusteaza muschii flexori ai soldurilor, care ajuta la miscarea picioarelor, acest fapt putand sa contribuie de asemenea la aparitia unor dureri de spate.

Cum sa previi:

Ridica-te de la birou la intervale regulate si mergi cativa metri prin zona. Totodata, poti face exercitii de intararire a muschilor soldurilor.

4. Tulburarile de vedere

Cei mai multi dintre cei care petrec ore intregi pe zi uitandu-se intr-un monitor simt ca, dupa un anumit timp, vederea lor devine usor incetosata, iar ochii sunt mai sensibili. De asemenea, isi pot simti ochii prea umezi, lacrimand des, ori prea uscati, sau pot avea dureri de cap ori de gat.

Cum sa previi:

Lucreaza cu o marime de font mai mare, ridica-ti privirea de la ecran din cand in cand, evita orice reflexie a unei lumini puternice in acesta si ai grija sa iti iei ochelari cu protectie pentru calculator (sau un monitor cu o astfel de protectie).

5. Bacteriile

In ce priveste bacteriile, biroul poate fi de 400 de ori mai murdar decat o toaleta. Acest lucru se intampla deoarece multi dintre cei care mananca la birou nu fac si curatenie cum trebuie.

Cele mai murdare sunt telefonul si mouse-ul. In plus, tastatura este un real pericol deoarece printre tastele acesteia pot scapa firimituri care atrag soarecii daca mediul in care lucrati nu este unul deratizat, ajungand astfel ca aceasta sa fie plina de microbi.

Cum sa previi:

Daca iei pranzul in mod frecvent la birou, curata de fiecare data cu produse antibacteriene, cum ar fi servetele.

6. Stresul

Un studiu a aratat ca o sesime dintre angajatii americani au simtit furie din cauza stresului, iar aproape 3% dintre ei au recunoscut ca au fost violenti la locul de munca din acest motiv. Totodata, 22% au izbucnit in lacrimi in timpul unor situatii stresante de la serviciu.

Cum sa previi:

Momentele de stres pot fi controlate prin tehnici de respiratie si de relaxare care pot fi practicate chiar la birou, printr-o pauza scurta in timpul careia sa iesiti din birou, sau cu sprijinul cuiva obiectiv care sa te ajute sa depasesti situatia.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#probleme sanatate job, #sanatate loc munca , #stres