Cele trei faze ale stresului si cum le poti evita

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 22:17
15902 citiri
Cele trei faze ale stresului si cum le poti evita
Foto: Arhiva

Orice persoana poate fi atinsa de un stres pasager. Daca el este de lunga durata, devine un veritabil handicap, in viata de zi cu zi. Corespunde unui ansamblu de reactii ale organismului, aparute cand acesta este supus unei schimbari bruste de situatie sau tensiunilor provocate de conflicte personale nerezolvate.

Corpul reactioneaza impotriva a ceea ce simte ca fiind agresiune sau presiune. Dupa biochimistul Hans Selye (cel care a introdus in circulatie conceptual de stres), exista trei faze ale stresului.

Sante Medecine vi le citeaza:

1. Reactia de alarma

In aceasta etapa apar primele manifestari: respiratie scurta si accelerata, cresterea batailor inimii, a tensiunii arteriale, nod in gat sau stomac, anxietate, angoasa.

Simptomele sunt provocate de eliberarea hormonilor, cum ar fi adrenalina, al carei timp de actiune este de cateva minute si are rolul de a pregati corpul sa reactioneze rapid.

2. Rezistenta

Este cea de-a doua faza, cand incepe adaptarea la stres. In timpul prelungirii agresiunii, reactia de acomodare provoaca punerea in aplicare a unui proces de rezistenta fata de noua situatie. Va permite prevenirea organismului asupra epuizarii, compensand consumul de energie cauzat pentru a face fata stresului.

Alti hormoni, glucocorticoidele, sunt secretati si ajuta la cresterea nivelului glicemiei, necesara organismului, inimii, creierului, muschilor. Pentru aceasta perioada, unii se pregatesc sa infrunte stresul, altii continua sa traiasca ca si cum n-ar exista, adoptand politica "strutului" sau evitand cauzele ce l-ar provoca.

3. Epuizarea

Intervine cand organismul nu reuseste sa se mobilizeze, sa regaseasca resurse. Nu poate face fata presiunilor, clacheaza. Rezervele fizice, psihice, biologice sunt total epuizate. Apar anumite patologii ce obliga la stoparea "ambalarii" organismului.

Metode recomandate: sport (jogging, bicicleta, dans, inot), somn echilibrat, exercitii de respiratie, intinderea mainilor (dimineata la sculare), masaj, plimbari. Identificand cauzele, se evita enervarea de orice fel. A nu se uita de gandirea pozitiva.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#reactie stres, #faze stres, #solutii stres , #stres