Stresul - de ce este benefic pentru organism

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:07
9855 citiri
Stresul - de ce este benefic pentru organism
Foto: Prevention

Stresul este legat de foarte multe probleme, unele grave, de la cresterea in greutate pana la atacuri de cord si altele. Insa unele cercetari arata ca stresul poate fi si benefic, deoarece iti da energia de care ai nevoie pentru a-ti trai viata, potrivit medicului Jacob Teitelbaum, autor al cartii "Real Cause, Real Cure".

Spre exemplu, persoanele stresate se implica de bunavoie in situatii extrem de solicitante, iar acestea provoaca eliberarea de cortizol si adrenalina, substante care dau energia si imboldul de a reactiona atunci cand trebuie.

Potrivit doctorului Teitelbaum, stresul este intr-adevar si periculos, dar numai atunci cand este in exces, pentru perioade lungi, si corpul nu il elibereaza prin activitate fizica sau reactii emotionale. Putin stres, insa, nu este doar sanatos, ci si necesar. Conform Prevention, iata sapte beneficii pe care le poate genera stresul, daca este in limite moderate.

1. Tine departe racelile si gripa

Putin stres este de ajutor in a revigora sistemul imunitar, pentru a lupta cu virusurile si bacteriile, din moment ce glandele care regleaza stresul, adrenale, au rol si in echilibrarea imunitatii.

"Aceste glande ajuta la eliberarea de cortizol, un hormon antiinflamator, ca raspuns la stres fizic sau emotional, astfel ca poti intra in rezervele de energie si rezista infectiilor", a spus dr. Teitelbaum. Daca esti expus insa unui nivel de stres ridicat pentru mai mult de cateva ore, atunci glandele adrenale pot fi suprasolicitate, astfel ca devii mai vulnerabil la boli.

2. Accelereaza recuperarea dupa o interventie chirurgicala

Ideea de a "ajunge la cutit" este stresanta, dar stresul pe termen scurt generat de o interventie chirurgicala poate lucra in favoarea ta, ajutandu-te sa te vindeci mai repede. "Schimbarile biologice care au loc in timpul unei perioade scurte de stres sunt modul creierului de a pregati corpul pentru ceva stresant care urmeaza sa se intample sau care deja se intampla", a declarat Firdaus Dhabhar, director de cercetare in cadrul Centrului de Stres si Sanatate de la Universitatea Stanford.

In lumea animala, ranile apar de regula dupa situatii stresante, cum ar fi dupa o urmarire ori confruntare. Iar hormonii rezultati in urma stresului pe termen scurt incep sa lucreze in corp, in anticiparea unui pericol iminent, cum ar fi o muscatura, pregatind astfel organismul pentru o vindecare mai rapida.

Acest lucru este realizat prin declansarea eliberarii celulelor imunitare in sange si directionarea lor unde are corpul nevoie pentru vindecare, cum ar fi la piele si la nodulii limfatici.

Cercetatorii au testat aceasta ipoteza si la oameni, prin colectarea unor mostre de sange, inainte si dupa procedura, de la 57 de pacienti care urmau sa fie supusi unei operatii. Pacientii ale caror sisteme imunitare au raspuns la stres mobilizand si redistribuind celule specifice s-au recuperat mai repede si complet.

3. Te poate ajuta sa socializezi

Stresul pe termen scurt te poate motiva sa cauti compania oamenilor, ceea ce poate fi de folos in depresie, spre exemplu. Despre stresul pe termen scurt s-a aratat ca mareste nivelul de oxitocina din corp, cunoscut si ca hormonul relatiilor afective.

4. Face vaccinurile mai eficiente

Persoanele care sunt stresate atunci cand aud de ace de seringa ar putea avea parte de un beneficiu in urma acestei crispari, efectele vaccinului durand mai mult. Potrivit unui studiu, soarecii care au fost stresati inainte de a li se face o imunizare au avut parte de un raspuns imunitar bun timp de noua luni, o perioada lunga pentru soareci, comparativ cu cei care nu fusesera stresati.

5. Imbunatateste memoria

Daca ti s-a intamplat sa simti ca mintea ta a fost mult mai limpede si mai ascutita intr-o situatie stresanta, stresul a facut ca asta sa fie posibil. In timp ce unele studii au legat stresul cronic de maladia Alzheimer, despre stresul acut, pe termen scurt, s-a aratat ca imbunatateste memoria.

6. Ar putea lupta cu cancerul

Desi, din nou, stresul cronic, care te tine treaz noaptea, slabeste sistemul imunitar, ducand la aparitia unor boli, cel pe termen scurt ar putea ajuta organismul sa lupte cu cancerul de piele.

Conform unui studiu, dintre soarecii expusi la raze ultraviolete cauzatoare de cancer timp de 10 saptamani, cei supusi si unor conditii care induceau stresul (cum ar fi sa fie tinuti captivi in tuburi de plastic ventilate) au avut in final mai putine tumori decat ceilalti.

7. Poate stimula rezistenta

Dupa ce mai multi psihologi au chestionat circa 2.400 de persoane in legatura cu incercarile grele prin care trecusera - cum ar fi divorturi, dezastre naturale sau pierderea cuiva drag - , acestia au descoperit ca cei care avusesera parte de astfel de experiente erau mai rezistenti in general decat cei care avusesera o viata mai linistita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stres efecte organism, #stres beneficii, #efecte pozitive stres, #stres schimbari organism, #stres cancer , #stres