Cum sa lupti eficient cu stresul

Joi, 17 Martie 2011, ora 07:02
6405 citiri
Cum sa lupti eficient cu stresul

Asa cum stii deja stresul nu face decat rau organismului si, cum este un inamic atat de periculos, singura solutie pentru a atenua macar consecintele sale negative consta in combaterea acestuia.

Iata si cateva sugestii care te pot ajuta, conform positivityblog.com, altele decat cele clasice (dar de asemenea eficiente), cum ar fi miscarea facuta in mod regulat, un somn de 7-8 ore in fiecare noapte, o plimbare in aer liber, un film amuzant sau o baie relaxanta.

1. Ramai in prezent

Straduieste-te cat mai des sa nu te lasi cuprins de ganduri negative legate de trecut sau viitor, deoarece acestea sunt doua mari cauze ale stresului. Incearca sa te concentrezi asupra a ceea ce ti se intampla in momentul respectiv.

2. Accepta o situatie

Atunci cand trec prin ceva stresant, multi oameni aproape ca refuza sa creada ca li se intampla lor, ca ei sunt cei care au patit asa ceva. Insa, din moment ce s-a petrecut deja ceva care te afecteaza, cel mai bine este sa accepti, pentru a micsora nivelul stresului si pentru a reusi sa te concentrezi apoi mai bine la o solutie.

3. Renunta la cafea

Cafeaua te agita fara sa iti dai seama si doar dupa ce vei renunta la ea vei realiza acest lucru. Va fi greu in primele zile, dar apoi cel mai probabil nu vei mai simti nevoia de ea si vei fi mai relaxat. Incearca sa o inlocuiesti cu ceai verde spre exemplu.

4. Stabileste-ti prioritatile

Unul din factorii majori care contribuie la aparitia stresului il reprezinta un program foarte incarcat, cu multe sarcini de indeplinit in fiecare zi. O solutie pentru aceasta situatie ar fi sa te gandesti serios la cat de importante sunt toate lucrurile pe care le faci.

S-ar putea sa descoperi ca pe unele le faci doar din obisnuinta sau doar pentru ca ti-ai impus tu (insa nu sunt o prioritate), astfel ca poti renunta la ele. Spre exemplu, o curatenie facuta in mod exagerat nu isi mai are rostul atunci cand esti foarte ocupat.

5. Priveste lucrurile cu mai putina seriozitate

Daca ai obiceiul sa iei lucrurile prea in serios si sa te consumi pentru orice fleac, te umpli de stres si negativism fara rost. Ar trebui sa te straduiesti sa privesti totul mai obiectiv si realist, poate chiar cu mai mult amuzament, si vei descoperi ca ai de castigat. Incearca, spre exemplu, sa compari intotdeauna ce ti se intampla cu ceva ce putea fi mai rau.

6. Controleaza relatiile negative

Daca cineva din jurul tau creeaza o atmosfera tensionata, negativa (unii au o tendinta evidenta spre a-si plange de mila si a fi nemultumiti mai mereu), ai putea incerca sa petreci mai putin timp cu acea persoana sau chiar sa renunti la relatia respectiva, daca se poate. In plus, este indicat sa petreci cat mai mult timp cu persoane care de felul lor sunt mai vesele.

7. Nu fi dependent de parerile sau asteptarile celorlalti

O relatie de orice natura ar fi ea nu se poate construi fara a tine cont si de parerile si asteptarile celuilalt, insa, daca devii dependent de ele, iti vei face rau (nu toata lumea e bine intentionata). Cel mai important este sa te raportezi intai la tine, la cat te multumesc pe tine anumite lucruri si la ce iti dicteaza constiinta.

8. Nu uita de respiratia abdominala

Aceasta tehnica este una care te poate linisti in cateva minute, insa este adesea ignorata. Iata ce sa faci: stai intr-o pozitie confortabila si pune palmele pe stomac; inspira incet si adanc, pe nas, folosindu-te mai mult de abdomen, nu de cutia toracica - daca vei proceda corect vei simti cum stomacul se mareste si mainile se ridica odata cu el; expira apoi incet, tot pe nas, dar mai puternic, astfel incat sa simti ca stomacul se apropie de coloana vertebrala; inspira si expira asa de 30 de ori.

9. Fa mai des ceea ce vrei

Multi dintre oameni au tendinta de a se "sacrifica" atunci cand simt nevoia sa faca ceva pentru care nu este tocmai momentul oportun. Insa, procedand asa mereu, s-ar putea sa ajungi la extenuare. De aceea, incearca sa iti acorzi ceva timp si pentru tine, dincolo de responsabilitati. Spre exemplu, atunci cand chiar simti nevoia de a fi singur, izoleaza-te putin.

10. Gandeste-te la cateva lucruri pentru care te simti recunoscator

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a transforma o stare negativa intr-una pozitiva este de a te gandi la lucrurile frumoase din viata ta sau din momentul respectiv, pentru care te simti recunoscator, dar de care deseori s-ar putea sa uiti. Poate fi orice, de la o vreme insorita pana la o persoana speciala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#stres, #combatere stres, #lupta stres, #sfaturi antistres, #sfaturi stres , #stres