Cum scapi de stresul primului copil

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 08:32
2733 citiri
Cum scapi de stresul primului copil
Foto: weeklypregnancycare.com

Ce sa mananci pe perioada sarcinii, cum sa te imbraci pentru a nu raci, ce vitamine sunt necesare pentru buna dezvoltare a copilului, cum se aseaza un scutec, de ce plange continuu noaptea. Sunt doar cateva dintre intrebarile care nu au intotdeauna raspuns atunci cand vine pe lume primul copil.

Desi pare un lucru simplu, cel mai fericit eveniment din viata unei femei sau a unui cuplu, primul copil, semnifica si stres sustinut, nopti nedormite, decizii incorecte si multe renuntari. Webmd.com iti ofera cateva posibile solutii pentru a face fata cu brio stresului primului copil.

Tranzitia de la viata in doi la cea in trei nu este una usoara. Mai mult, adaptarea va fi facuta rapid, pentru ca cel mic sa nu aiba de suferit, sa fie ingrijit corespunzator si sa aiba parte de suportul si afectiunea parintilor.

Poti face un plan impreuna cu persoana de langa tine inca de pe perioada sarcinii. Va puteti imparti atributiile, pentru ca amadoi sa aveti parte de odihna noaptea, atunci cand cel mic se trezeste si trebuie hranit corespunzator.

Mai mult, daca esti o femeie activa, care are grija de sanatatea si imaginea sa, primul copil inseamna mai putin timp pentru tine. Tocmai de aceea este necesar si aportul partenerului de viata, pentru ca si cel mic, dar si prospata mamica sa isi continue sarcinile zilnice, cu acelasi randament.

Exista persoane care isi planifica timpul si atributiile primilor 18 ani ai copilului. Daca ti se pare totusi prea mult, poti planifica macar primul an din viata micutului tau, atunci cand timpul si prioritatile tale vor capata alte valente.

Mai mult, trebuie sa fii deschisa noilor schimbari din viata ta si sa te adaptezi lor usor, fara un efort foarte mare. Flexibilitatea este foarte importanta, deci daca obisnuiesti sa iti stabilesti sau planifici foarte bine fiecare moment al vietii tale, poate ca ar trebui sa te gandesti mai bine la cum poti deveni mai flexibila.

Pentru ca micutul are nevoie sa manance la ore fixe, iti poti face un orar de perete in care scrii orele de mancare, de baie sau de joaca. Te ajuta sa fii mai organizata si stii sigur ca nu vei uita nimic din ceea ce copilul tau are nevoie in primele clipe de viata.

Gatitul este un obicei pe care il vei deprinde odata cu primul copil, chiar daca nu obisnuiesti sa faci acest lucru. Hrana gatita este sanatoasa pentru tine si implicit pentru cel mic si te asiguri astfel ca el va fi hranit corespunzator si va avea alimentatia echilibrata pentru aceasta etapa a vietii sale.

Discutiile cu partenerul vor fi absolut necesare. Suportul sau este esential pentru mamica in special la prima experienta de acest fel, atunci cand viata sa va fi complet diferita, iar prioritatile sale se vor schimba.

Mai mult, puteti face un program in care sa fiti impreuna, atunci cand cel mic doarme, fara a discuta despre ce este nevoie pentru el ci a va bucura de noua etapa din viata familiei voastre.

Nu uita de simtul umorului si lucrurile care va binedispun. Chiar daca ai temeri legate de cum o sa te comporti si ce o sa faci atunci cand va veni cel mic pe lume, bucura-te de acest eveniment si fii in permanenta cu zambetul pe buze.

Daca simti ca nu te poti adapta orelor de somn ale copilului, incearca sa adopti acelasi program pe care el il are. Astfel, dormi si tu atunci cand el doarme si nu vei mai simti oboseala acuta a orelor nedormite.

Exista multe mamici care au tendinta de a fi eroine, cred ca pot face mai multe lucruri deodata si se suprasolicita. Stresul astfel este cu atat mai mare si tocmai de aceea ai nevoie de ajutor, de o planificare stricta a timpului si a deciziilor pe care le vei lua.

Cele doua farfurii nespalate ori lucrurile intinse din bucatarie mai pot astepta, in special in aceasta perioada. Astfel, sa nu crezi ca daca nu stai in bucatarie toata ziua, casa ta este una dezordonata ci doar acorzi mai multa atentie celui mic, deci te poti obisnui cu gandul ca nu vei mai putea sa le faci doar tu pe toate.

Dupa ce mai creste cel mic, poti reveni la activitatile pe care le aveai. Poti merge la sala de fitness exact ca inainte, doar ca vei gasi o locatie in care si cel mic va avea un spatiu de joaca. Poti merge cu el la intalnirile tale si poti face planuri noi, exact ca inainte, impreuna cu micutul tau.

Este o noua etapa, pe care nu o vei privi ca o renuntare ci pur si simplu ca un moment fericit, in care stresul si tensiunile nu isi vor gasi locul.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#stres primul copil, #stres sarcina, #tensiune primul copil, #program primul copil , #stres