Cum te protejezi de problemele emotionale

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 21:35
3721 citiri
Cum te protejezi de problemele emotionale
Foto: Arhiva

Protejarea sanatatii mentale este unul dintre cei mai importanti pasi spre a-ti construi o viata dupa propriile tale obiective si valori, respectandu-te pe tine, dar si pe ceilalti.

Gandirea pozitiva, sinceritatea fata de tine insuti, deschiderea fata de nou si dorinta de a cunoaste si a experimenta sunt cateva din acele elemente care iti protejeaza sanatatea emotionala.

Atitudinea si sentimentele fata de propria-ti persoana, puterea si modul in care treci peste evenimente delicate ale vietii, calitatea relatiilor cu cei din jur depind de sanatatea mentala a omului, relateaza Help Guide.

Cum poti deveni mai sanatos emotional?

Accepta-te asa cum esti! Acest lucru nu inseamna sa traiesti in mediocritate, ci sa iti "imbratisezi" atat calitatile, cat si defectele, pentru a putea deveni constient de acele zone unde ai de facut schimbari si la care mai ai de lucrat cu tine insuti. Atunci cand nu te accepti, nu faci altceva decat sa iti conturezi o imagine negativa despre propria-ti persoana, lucru care poate conduce la acumularea de sentimente de acelasi fel.

Nu fugi de trairile tale interioare! Din pacate, esecurile si evenimentele negative care pot genera stari de depresie, tulburare sau stres, nu ocolesc pe nimeni. Dar atunci cand pastrezi in interiorul tau toate aceste trairi, nu faci decat sa le accentuezi. Recunoscandu-le, fie in scris, in fata unui prieten de nadejde sau doar fata de tine, vei putea diminua din puterea lor asupra ta si te vei putea elibera de subjugarea acestora.

Fii flexibil! Privind partea plina a paharului, invatand din greseli si privind experientele ca pe o lectie de invatat, cu siguranta vei adopta o atitudine mult mai productiva decat daca te-ai lasa doborat de acestea.

Alege calea de mijloc! Existenta noastra nu este alba sau neagra, ea cuprinde tot felul de nuante de gri, iar uneori principiul "totul sau nimic" ne poate face foarte mult rau. In anumite circumstante, de vina pentru starea precara a sanatatii noastre emotionale este excesul. Exact ca si in cazul protejarii sanatatii fizice, moderatia este cheia succesului.

Viseaza tot mai indraznet! Perspectivele pe care visele ni le contureaza au puterea de a ne inspira, dar si de a ne ajuta sa trecem peste etapele dificile cu care ne confruntam. Imagineaza-ti zilnic visul tau si fa tot ce iti sta in putinta pentru a-l transforma in realitate. Vei vedea cum pe parcurs mintea ta va genera tot mai multe solutii creative pentru a-l realiza.

Fii propriul tau sustinator! Poti folosi citate motivationale si incurajari pe care sa ti le repeti atunci cand te trezesti si ori de cate ori simti nevoia pe parcursul zilei.

Vindeca-te prin rugaciune! Lasa-te ghidat de puterea religiei pentru a depasi acele situatii dificile care iti alimenteaza starea interioara negativa. Fa-ti timp pentru a citi cateva pasaje biblice care sa iti serveasca drept inspiratie si in acelasi timp sa te vindece spiritual.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ghid sanatate emotionala , #stres