Efecte neasteptate ale stresului

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 13:25
47782 citiri
Efecte neasteptate ale stresului

Stresul nu este o inventie a vremurilor noastre. Omul primitiv, amenintat de intemperii, fiare salbatice si neputinta, l-a simtit poate mai intens decat asa cum il simtitm noi astazi, dar nu era constient despre ceea ce i se intampla.

Uneori, coplesiti de momentul anxietatii, nu prea intelegem nici noi ce ni se intampla. Iar daca simtim simptome neplacute, incercam o pastila la intampare, crezand ca asta este solutia.

Stresul ne trimite multe semnale, nu este cazul aici sa le enumeram pe toate, dar merita amintite cateva si anume cele mai obisnuite si, totodata, cele mai inexplicabile, la prima vedere.

Greata

Este cunoscut faptul ca stresul provaca o stare de disconfort digestiv si greata. Uneori, ajugem si la voma. Ne intrebam: oare ce am mancat? Ei bine, uneori nu de la mancare se trage raul. Sursa raului este un moment emotiv care ne-a coplesit, o neplacere, o stare de anxietate.

Solutia este odihna, relaxarea (citesti o carte, privesti un film atractiv) si deconectarea de la alte probleme. Daca ai vomat, trebuie sa bei multa apa, ca sa nu ramana organismul deshidratat. Atentie insa: apa nu se bea toata odata, ca sa reinstaleze voma. Se ia in prize mici si dese.

Caderea parului

Exista multe motive pentru care cade parul. Unele tin de genetica, altele sunt consecintele medicatiei. Asociate cu stresul, apar uneori boli ca alopecia areata, cand globulele albe din sange ataca foliculii de par.

Asocierea dintre stres si caderea parului este dificila, deoarece, de obicei, se produce la mult timp dupa ce s-a instalat starea de anxietate. Totusi se cunosc cazuri cand caderea parului sau albirea lui apar la scurt timp dupa o emotie puternica - de exemplu un deces in familie.

Poate ca incaruntirea, legata vizibil de starile emotive, este cea mai buna dovada despre legatura dintre starea in care se afla sistemul nervos si par.

Solutia pentru prevenirea caderii parului sau a incaruntirii datorate stresului este mentinerea ritmurilor vitale anterioare starii care le-a provcat: obiceiurile de hrana, de somn, de reconfortare si de mentinere a relatiilor sociale.

Sangerarea nasului

Si sangerearile din nas pot avea multe cauze, dar aparitia lor in cazul unor socuri emotionale arata ca sunt accentuate o data in plus de starea stresanta.

Solutiile in acest caz nu difera de cele obisnuite pentru situatia cand "curge sange din nas". Daca sangele are debit mic, este uneori suficient sa apasam zona nazala intre degetul mare si cel aratator, timp de zece minute. In cazul cand hemoragia continua, sau, mai rau se accentueaza, se impune consultatrea unui cadru medical.

Nu este indicata pozitia culcata, iar o traditie raspandita in multe zone, pretinde ca hemoragia inceteaza stand in pozitie verticala, rezemat de un perete, cu o mana ridicata sus - cea adiacenta partii sangerande.

Lacune de memorie

Stresul poate provoca pierderi partiale de memorie. Dintr-o data, observi ca ai uitat ce ai vrut sa faci, unde ai vrut sa te duci, numarul de telefon al celui pe care vrei sa-l suni.

In general, pierderile de memorie datorate starii emotionale sunt trecatoare. Cei mai bun mod de a-ti improspata memoria este un exercitiu mental. Nu te mai gandi la ceea ce ai uitat. Incearca sa-ti amintesti momente din zilele anterioare, sa faci o mica gimnastica a memoriei (cuvinte incrucisate, o problema de matematica), sa asculti o melodie cunoscuta si chiar s-o fredonezi.

Slabirea sistemului imunitar

Poate cel mai mare impact al stresului asupra noastra este slabirera sistemului imunitar, prin eliberarea de catecolamine - hormonul care regleaza acest sistem. De asemenea, stresul afecteaza glanda timus, care produce globulele albe din sange, principala arma a organismului de lupta cu infectiile.

Combatem eficient efectul stresului asupra sistemului imunitar prin exercitii fizice. O jumatate de ora de gimnastica sau sport pe zi iti poate revigora sistemul imunitar slabit.

Transpiratia excesiva

Oricine transpira in momentele de soc emotional, dar la unii asemenea stare devine boala. Ea se numeste hiperhidroza, manifestandu-se prin exces de transpiratie, indeosebi la palme si picioare. Ce facem?

Specialistii sustin ca solutia transpiratiilor provocate numai de starea de stres consta in exercitii yoga si in meditatie, care rezolva problema excelent. Daca insa intervine hiperhidroza, atunci, ca pentru orice afectiune, trebuie apelat la serviciile medicului de familie.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#efecte stres, #cauze stres, #efecte nebanuite stre, #remedii stres , #stres