Naveta zilnica la munca te omoara

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 07:00
9024 citiri
Naveta zilnica la munca te omoara

Naveta lunga catre si de la locul de munca are ca efecte obezitatea, durerile de ceafa, singuratatea, divortul, stresul si insomnia.

Cercetatorii sustin in unanimitate ca naveta zilnica erodeaza incet sanatatea, viata sociala si, per total, viata omului modern. Saptamana aceasta, expertii suedezi au anuntat ca acele cupluri in care unul dintre parteneri face zilnic o naveta mai lunga de 45 de minute au cu 40% mai multe sanse sa divorteze, scrie Slate.

Greu de spus care ar fi motivul pentru aceasta situatie, insa concluzia este limpede: naveta este rea. Daca faci naveta, ratezi toate lucrurile pe care le-ai putea face in acest timp: nu petreci timp cu cei care-ti sunt dragi, nu faci miscare, nu faci sex, nu-ti mangai cainele, nu te joci cu copiii tai sau pe calculator, nu faci niciuna dintre activitatile care fac fericiti oamenii.

In ultimul deceniu, oamenii de stiinta au produs o cantitate impresionanta de studii care arata cat de nociva este o naveta de lunga durata. Oamenii care petrec mult timp in trafic, incercand sa ajunga la munca sau acasa, sufera in mod disproportionat de stres, obezitate si insatisfactie.

In primul rand, studiile arata ca oamenilor nu le place naveta in sine, li se pare neplacuta si stresanta. In 2006, laureatul Nobel Daniel Kahneman si economistul de la Princeton Alan Krueger au analizat activitatile pe care 900 de femei au declarat ca le fac placere. Sexul a iesit pe primul loc, socializarea dupa munca pe locul doi, naveta pe ultimul.

Neplacerea de a face naveta are un efect de "revarsare" in toate aspectele vietii, releva un studiu din 2010 pentru Gallup-Healthways Well-Being Index, care arata ca naveta ne face mai nefericiti in general. 40% dintre angajatii care fac pe drumul de la munca acasa mai mult de 90 de minute "s-au ingrijorat toata ziua precedenta", in vreme ce cifra scade la doar 28% pentru cei care petrec doar 10 minute sau mai putin pe drum. Cei cu navete foarte lungi se simt mai putin odihniti si simt mai putina "placere", in general.

Naveta inseamna izolare

Navetele lungi ne fac sa ne simtim mai singuri, arata Robert Putnam, expert in stiinta politica la Harvard. Putnam arata ca fiecare 10 minute petrecute facand naveta rezulta in 10% mai putine "relatii sociale", adica exact ceea ce ne face fericiti si impliniti. Practic, o naveta lunga este cel mai bun semnal al izolarii sociale.

Mai mult, acele lungi ore petrecute pe drum nu ne fac doar mai putin fericiti, ci si mai putin sanatosi. In studiul Gallup se arata ca unul din trei angajati cu o naveta zilnica de 90 de minute se confrunta cu dureri frecvente de ceafa si spate. Si comportamentul nostru se schimba, deoarece atunci cand petrecem mai mult timp facand naveta facem mai putina miscare si ne preparam mai rar singuri mancarea acasa.

Thomas James Christian de la Universitatea Brown a calculat ca fiecare minut petrecut facand naveta inseamna "o reducere de 0.0257 minute de miscare, o reducere de 0.0387 minute de preparare a mancarii si o reducere de 0.2205 minute a timpului petrecut dormind". Nu pare mult? Se aduna!

Conteaza naveta, nu durata zilei de munca. Un angajat cu o naveta cu o durata neglijabila si o zi de munca de 12 ore are obiceiuri mai sanatoase decat un angajat cu o naveta de o ora si o zi de munca de 10 ore. In plus, oamenii cu navete lungi sunt mai grasi.

Cu toate acestea, continuam sa facem navete din ce in ce mai lungi - timpul petrecut facand naveta a crescut in ultimele cinci decenii si a ajuns acum la o medie de 24 de minute, iar unul din sase angajati face mai mult de 45 de minute, dus sau intors de la munca.

Conduci pana te califici

De ce? Raspunsul poate fi gasit in una dintre frazele folosite de agentii imobiliari de peste Atlantic: Conduci pana te califici. Asta inseamna ca cei pentru care o locuinta in centrul orasului este prohibitiv de scumpa, solutia este o naveta mai lunga, pana in suburbii si poate chiar si mai departe, acolo unde pretul locuintei poate fi suportat de venituri, scrie sursa citata.

Intre un apartament inghesuit aflat la 10 minute de locul de munca si o casa cu patru dormitoare la 45 de minute de munca, majoritatea aleg ultima varianta. Economistii avertizeaza ca atunci cand cumparam la distanta, nu punem la socoteala si costul propriului nostru timp.

In 1965, economistul John Kain scria ca "in cazul navetelor lungi catre locul de munca, gospodariile au costuri mai mari, atat in timp, cat si in bani. De vreme ce timpul este un bun finit, angajatii ar trebui sa ceara compensatii pentru timpul petrecut facand naveta". Cati dintre noi fac insa asta? Multi nici nu ne gandim sa luam in calcul, la negocierea salariului, transportul si timpul petrecut pe drum.

Naveta ar trebui sa isnemne un salariu mai mare

Cat ar trebui insa sa fim compensati pentru naveta? Doi economisti de la Universitatea din Zurich au calculat, in 2004, ca pentru o ora suplimentara de naveta, trebuie sa fii compensat cu o crestere de 40% a salariului pentru ca timpul pierdut astfel sa merite.

Nu e de gluma cu naveta. Cei care exclama: "Naveta asta ma omoara!" nu exagereaza cu nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#naveta zilnica, #efecte sanatate naveta, #naveta sanatate , #stres