Organizarea reduce nivelul de stres - ce trebuie sa faci

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 12:57
5014 citiri
Organizarea reduce nivelul de stres - ce trebuie sa faci
Foto: Opinia Timisoarei

Tot mai multe persoane sufera de stres.

Pentru cei care nu au timp sa mediteze sau sa faca yoga, Hufffington Post prezinta opiniile unor specialisti, potrivit carora, o mai buna organizare te poate ajuta sa te relaxezi si sa-ti prioritizezi activitatile.

"Creierul scaneaza in mod constant mediul si cauta elemente care semnaleaza nevoia de a investi energie, acest lucru reflectandu-se fie asupra obligatiilor de serviciu, fie asupra celor de acasa. In momentul in care ne confrumtam cu o stare de dezorganizare, creierul poate percepe acest lucru ca fiind un semn prin care se sugereaza o nevoie de a investi energie, mai mare decat ne permite capacitatea noastra actuala.

Bineinteles, stresul nu trebuie privit intotdeauna ca fiind un element negativ. Este pur si simplu un stimul pentru schimbare, insa in momentul in care nu avem suficienta energie, atunci ne putem confrunta cu aparitia stresului cronic", a explicat Heidi Hanna, autoarea lucrarilor "Stressaholic" si "The SHARP Solution".

Utilizarea tacticilor de organizare, de la curatenia pe masa de lucru pana la sortarea emailurilor, pot fi de ajutor.

"Organizarea iti confera un sentiment de control. Cu toti avem nevoie de control pentru a ramane motivati", a declarat Ari Meisel, antreprenor si fondatorul organizatiei Less Doing, More Living, ce se concentreaza pe optimizarea, automatizarea, dar si externalizarea sarcinilor zilnice, cu scopul de a reduce stresul.

De cealalta parte, printr-o organizare stricta, exista riscul de a deveni rigid, nascundu-se astfel un alt tip de amenintare.

"A deveni perfectionist, a astepta constant solutia ideala sau momentul care sa-ti permita sa actionezi, poate genera mai multa presiune asupra psihicului. Prin respectarea unei liste cu termene limita, vor fi eliberati hormoni de stres, provocati de eforturile de a duce la indeplinire sarcinile pe care ni le-am trasat", a adaugat Hanna.

Insa, o organizare strategica poate ajuta la diminuarea nivelului de stres, prin prioritizarea intr-o maniera grijulie a actiunilor. In acest sens, specialistii recomanda cateva trucuri.

Stabilirea prioritatilor inca de dimineata

Hanna recomanda ca in fiecare dimineata, sa aloci timp organizarii, crearii unui plan si stabilirii prioritatilor, dandu-ti seama insa de cat efort necesita aceste activitati.

Coloratul, adevarata terapie anti-stres pentru adulti

Scapa de elementele dezorganizate

Meisel sugereaza ca oamenii sa se concentreze asupra elementelor dezorganizate din viata lor, referindu-se aici la casuta de e-mail, la sertare sau chiar la garaje, pentru ca apoi sa stabileasca solutii prin care sa le poata organiza.

De exemplu, antreprenorul are doar 3 programe in calculator. Astfel, computerul functioneaza mai bine, iar el se poate loga oricand de pe un altul pentru a accesa toate informatiile de care are nevoie.

Fara hartie

Renuntarea la hartie poate reduce stresul, potrivit lui Meissel. Prin utilizarea unor aplicatii precum Genius Scan, printr-o simpla captura de ecran poti salva orice document de care ai nevoie.

Eliberarea spatiului va face loc pentru lucrurile care intr-adevar conteaza pentru tine.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#organizare diminuare stres, #stres probleme de organizare, #dezorganizare sfaturi specialisti , #stres