Stresul - cauze, efecte si tratamente

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 17:53
8582 citiri
Stresul - cauze, efecte si tratamente

Din ce in ce mai multe cercetari arata ca stresul reprezinta una dintre cele mai grave probleme ale oamenilor din secolul XXI, mai ales in timpul acestei crize financiare si economice care afecteaza aproape intreaga lume.

Zeci si zeci de motive de ingrijorare apar in fiecare zi sau se mentin de la o zi la alta, iar stresul cronic poate duce la aparitia unor afectiuni atat fizice cat si psihice. In plus, femeile sunt mai afectate, probabil si din cauza faptului ca zona din creier in care sunt procesate emotiile este mai mare decat la barbati.

De ce femeile sunt mai stresate decat barbatii?

Incearca sa diminuezi efectele stresului cu solutiile propuse de health.com.

1. Pentru dureri de cap

Doar 10 minute pe zi de aplicare a unor tehnici de relaxare (respiratie adanca sau meditatie) ajuta la eliminarea tensiunii care poate declansa o durere de cap.

Incearca sa gasesti un loc linistit, asaza-te cu genunchii indoiti (gleznele sub tine), inchide ochii, inspira adanc lasand abdomenul sa se mareasca, tine aerul pentru cinci secunde si apoi expira. Repeta de cateva ori.

Maseaza-te pentru alungarea stresului si tensiunii

Studiile au aratat ca acest simplu exercitiu de respiratie reduce tensiunea arteriala si aduce o stare de bine.

2. Pentru pete si acnee

Hormonii care au legatura cu stresul pot duce la o explozie de cosuri si pete. Traditia chinezeasca de a bea apa fierbinte cu lamaie ajuta la detoxifierea pielii, estompand astfel aceste efecte. De asemenea, poti sa iti freci usor trupul cu un prosop uscat, pentru a stimula circulatia sangelui.

3. Pentru dureri de gat

Orice tip de masaj poate fi de ajutor in aces sens. Totodata, poti incerca o tehnica simpla, aceea de a alterna apa rece cu apa calda pentru a indeparta toxine si a imbunatati circulatia. Asaza-te in cada si da drumul la apa rece atat cat poti suporta. Apoi las-o sa curga si treci pe apa calda. Alterneaza de trei sau patru ori. De asemenea, poti sa faci un dus rece timp de 10-60 de secunde.

4. Pentru insomnie

Daca adormi greu noaptea din cauza grijilor, se va aduna o oboseala care te va face sa simti ca nici macar nu te mai poti concentra cum trebuie. Incearca sa scapi, impunandu-ti pur si simplu sa nu te mai gandesti.

Alimente care te ajuta sa lupti contra stresului

De fiecare data cand simti ca mintea ta incepe sa adune ganduri peste ganduri negative spune "stop" (poti chiar sa iti imaginezi un semn care iti interzice sa te mai gandesti la astfel de lucruri).

O alta tehnica este aceea de relaxare musculara progresiva. Incepi de la degetele de la picioare. Incordeaza-le, ramai asa cinci secunde, apoi relaxeaza-te. Continua, pe cat posibil, cu fiecare grupa de muschi a corpului.

5. Pentru dereglari menstruale si infertilitate

Acestea raspund cel mai bine la acupunctura, procedura care ajuta la reglarea menstruatiei, diminueaza dureri si mareste sansele de concepere a unui copil chiar si la femeile care au incercat o fertilizare in vitro.

6. Pentru cresterea in greutate

Daca observi ca ai inceput sa te refugiezi in mancare in mod frecvent atunci cand te simti stresat, aplica anumite trucuri care sa te ajute sa scapi de aceasta tendinta.

Fa o plimbare in loc sa rontai ceva (in felul acesta vei elibera o parte din stres si vei arde si calorii) sau alege macar ceva sanatos, cum ar fi banane, broccoli, spanac, cereale integrale (desigur, nu in cantitati mari).

7. Pentru intarirea sistemului imunitar

Stresul slabeste sistemul imunitar si inrautateste astmul, tensiunea arteriala crescuta, diabetul. Un remediu demonstrat de mai multe cercetari este rasul, chiar si cel fals.

Cum tii sub control stresul zilnic?

8. Pentru probleme ale aparatului digestiv

Organismul poate reactiona la stres si prin astfel de tulburari, printre care se numara balonare, diaree, constipare, chiar si sindromul colonului iritabil. O sticla de apa calda asezata pe abdomen poate ajuta, la fel ca si o dieta bogata in fibre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#solutii stres, #cauze stres zilnic, #tramamente stres, #sfaturi stres , #stres