Stresul ne omoara, sa-l omoram si noi pe el!

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:14
5621 citiri
Stresul ne omoara, sa-l omoram si noi pe el!

Aglomeratia, zgomotul, impolitetea, badarania, problemele familiale, poznele copiilor, muzica asurzitoare, petrecerea de la vecini, infidelitatea partenerului, enervarea, resemnarea, filmele de groaza, lipsa banilor, boala, frica, amenintarea, oboseala la volan si multe altele provoaca acea stare insuportabila pe care omul modern si-a facut-o singur si o numeste stres.

Cea mai simpla recomandare antistres este eliminarea cauzei care l-a produs. Dar cine poate scapa de aglomeratie, zgomot, impolitete, badaranie si toate celelalte? A cere eliminarea cauzelor inseamna a nu da solutii.

In aceste conditii, la institutul de cercetari psihopatologice din Moscova, o echipa de specialisti rusi si americani a incercat o rezolvare mai practica: sa combatem stresul, fara eliminarea cauzei. Concluziile nu sunt nicidecum noutati, dar merita mentionate:

1. Metoda cea mai simpla este autoindolenta. Desi nu-i usor sa-ti impui genul de "je m'en fiche", te relaxezi, daca te doare-n cot de impolitete si badaranii, daca accepti infidelitatea partenerului, daca-ti astupi urechile la zgomot si te resemnezi la orice.

2. Fireste, unii pot, altii nu. Pentru cine nu reuseste, exista metode naturiste. Din antichitate, se cunoaste efectul calmant al parfumului de izma (menta). Putem beneficia de acest efect band ceai, presarand frunze de menta in casa, introducand menta in alimentatie sau mestecand frunze de menta.

3. Un alt remediu cunoscut din stramosi este hameiul. Parfumul discret al hameiului este calmant si induce un somn linistit si profund. Cei din vechime dormeau pe perne cu ierburi parfumate la care adaugau negresit si hamei.

4. Nu trebuie neglijate virtutile coniferelor, cunoscute si ele din vechime. Mirosul rasinii si al cetinei calmeaza sistemul nervos, restabilind si functia respiratorie. Nimic mai elocvent decat faptul ca pomul de Craciun, odata adus in camera, induce voie buna.

5. Exista numeroase retete de ceaiuri calmante. Unul din ele contine un amestec de talpa gastei, menta, hamei si cimbru, in parti egale. Consumat cu regularitate, el combate insomnia si asigura relaxarea de care avem nevoie ca sa inlaturam oboseala si stresul.

6. La antici, panaceul pentru oboseala si starile de neliniste era laurul. Parfumul foilor de laur (dafin) oparite era si este un calmant recunoscut, iar cine poate bea un pahar cu fiertura din foi de dafin are ocazia sa simta relaxarea.

7. O baie cu sare de mare - existenta in comert - este nu numai relaxanta, dar destinde muschii, mineralizeaza pielea si invioreaza intregul organism.

8. Radacina de valeriana - un produs aflat in comert - a ca efect direct destresarea sistemului nervos. Se recomanda mestecarea a 3-4 bucati din aceasta radacina, cu mentiunea ca marirea dozei sau repetarea ei frecventa poate dauna.

Specialistii prefera metodele naturiste, intrucat medicamentele antistres, cele care exista in farmacii, provoaca dependenta, cu consecinte in timp.

In ce priveste cauzele care produc starea de stres, lupta cu ele nu este sarcina celui afectat, ci a celui care afecteaza. Societatea trebuie sa-si faca singura educatia astfel incat fiecare membru al ei sa se comporte cu toleranta fata de ceilalti.

Specialistii intruniti la Moscva au elaborat un program in acest scop, dar nu trebuie sa contam pe beneficiile acestui program in viitorul imediat.

Cu alte cuvinte, asta nu va fi treaba noastra. Va fi treaba urmasilor urmasilor nostri. Pana atunci, ramanem cu stresul pe cap si cu metodele naturiste, mostenite din stramosi, uitate si reamintite din cand in cand.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#solutii tratare stres, #stres cotidian remedii , #stres