Beneficiile siropurilor din plante medicinale

Marti, 27 Martie 2012, ora 11:41
8371 citiri
Beneficiile siropurilor din plante medicinale

Imediat ce se topeste zapada, papadia, podbalul si patlagina apar peste tot, pe unde nici nu te astepti, pentru ca nu sunt plante pretentioase si nu au nevoie sa fie ingrijite de om, desi sunt inzestrate cu calitati terapeutice de exceptie. Se pot vedea pe marginea drumurilor si pe malul apelor, prin pasuni si fanete, la campie si la deal, pana sus, in zona subalpina.

Daca ai in casa copii sau persoane suferinde, culege aceste plante din zone nepoluate si unde nu ajung cainii. Le poti folosi sub forma de ceai (infuzie), decoct, tinctura ori sirop, preparat din planta proaspata.

Siropul de papadie se prepara din planta intreaga, proaspat culeasa, cu tot cu radacina. Se spala bine, se lasa la scurs si la uscat, dupa care se toaca marunt si se pune intr-un borcan cu tot cu latexul scurs, care contine principiile active ale plantei. Deasupra se toarna miere de albine si se amestece bine. Se lasa la macerat pana se formeaza siropul.

Se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa, bine astupate. Se ia zilnic cate o lingurita, inainte de fiecare masa. Ca planta de leac, papadia este recomandata in toate bolile in care exista un dezechilibru glandular.

In caz de tuse uscata, iritativa, neproductiva, se recomanda patlagina, care are efect calmant, sedativ, emolient, antispastic si antibiotic, sub forma de infuzie sau sirop, preparat acasa.

Siropul de patlagina, renumit in tratarea tusei, atat la copii, cat si la adulti, se poate prepara si acasa si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa. Intr-un borcan se asaza straturi alternative de planta si zahar. Cand siropul s-a lasat pe fundul borcanului, se asaza borcanul pe un prosop sau bucata de carpa, intr-un vas cu apa, si se fierbe, pentru sterilizare, 30 de minute, dupa ce apa da in clocot. La nevoie, adultii pot lua cate o lingura, de trei ori pe zi, si copiii cate o lingurita de trei ori pe zi.

Inca din antichitate, invatatii timpului au evidentiat calitatile terapeutice ale podbalului, care ajuta in vindecarea bolilor pielii si in cele ale aparatului respirator. Cercetarile medicale contemporane n-au facut decat sa confirme ceea ce se stia de mii de ani despre aceasta planta.

Siropul de podbal se poate prepara din frunze proaspete de podbal, alternate cu un strat de zahar. Borcanul astfel umplut se inchide ermetic, capacul se ermetizeaza cu lut sau ceara topita si se ingroapa in pamant sau se tine in beci, la temperatura constanta. Cand continutul borcanului devine o masa omogena, se amesteca in proportie de doi la unu, adica un kg de preparat de frunze se amesteca cu o jumatate de kg de miere de albine.

Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi, in caz de tuse si raceala. Acelasi amestec se foloseste si extern, putand fi aplicat pe rani, abcese, erizipel.

Sa avem sanatate!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#sirop plante facut acasa, #sirop patlagina preparate, #obtinere sirop plante acasa , #terapii