Robotii, folositi in terapia copiilor cu autism

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 19:34
2203 citiri
Robotii, folositi in terapia copiilor cu autism
Foto: Popsci

Robotii pot fi folositi cu succes in terapia copiilor cu autism, pentru ca ii pot atrage pe copii in jocuri sociale, scotandu-i din lumea lor.

Cercetatorii de la Universitatea din California (USC) au creat robotul Camera Bandit, destinat sa le tina companie copiilor cu autism. Robotelul se aseamana cu o persoana, avand nas, buze si ochi sub care se ascund camere de supraveghere, relateaza PopSci.

Camera Bandit se misca usor prin camera, catre copilul autist, folosind senzori de miscare si camerele de supraveghere pentru a calcula pozitia copilului.

Cercetatorii spera ca robotelul, care este programat sa aiba si expresii faciale, sa ii atraga pe copii in diverse jocuri, pentru ca acestia sa poata ulterior sa interactioneze si cu oamenii.

"Robotul este un catalizator pentru interactiunea sociala", sustine Maja Matari'c, lider al proiectului Camera Bandit, de la USC.

Experimentele au fost realizate pe copii cu varste intre cinci si noua ani si se pare ca promit: cei mici au reusit sa interactioneze cu robotul pana la cinci minute.

Desi robotii nu sunt cunoscuti pentru caldura sau sociabilitate, mai multe studii au aratat ca autistii reactioneaza mai bine in prezenta unei masinarii, decat in prezenta oamenilor.

Psihologul Simon Baron-Cohen, de la centrul pentru cercetare privind autismul, sustine ca autistii sunt atrasi de roboti pentru ca acestia sunt previzibili, in proportie de 90%.

"Copiii autisti considera ca situatiile imprevizibile sunt toxice. Nu pot sa reziste. Asa ca se indeparteaza de oameni si se apropie de lumea obiectelor", sustine Simon Baron-Cohen.

(L.S.)

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#roboti autism, #roboti terapie autism, #copil autism, #autism , #terapii