Terapia comportamentala - eficace pentru fobii, depresii si chiar schizofrenie

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 22:15
8926 citiri
Terapia comportamentala - eficace pentru fobii, depresii si chiar schizofrenie
Foto: Quintonic

Pentru tratarea unor probleme psihiatrice, cum ar fi fobia, depresia si chiar schizofrenia, avem obiceiul sa ne indreptam spre psihologi sau psihoterapeuti. Ei ne vor supune unei terapii de lunga durata, bazata pe introspectie.

Astazi, pacientii se intorc spre o noua forma de tratare a diverselor patologii psihiatrice cu care se confrunta: terapia comportamentala. Contrar psihanalizei si anilor lungi petrecuti pe canapeaua psihologului, aceasta metoda este relativ scurta, practica si activa.

Obiectivul terapiei comportamentale este gasirea unei solutii si nu o conversatie legata de un comportament suparator. Cu alte cuvinte, este vorba de a elimina aceasta atitudine prin participarea activa a pacientului, potrivit Quintonic.

Ideea este una simpla: simptomul antreneaza o situatie suparatoare/jenanta. Trebuie lucrat, deci, direct asupra simptomului si a invata sa-ti schimbi atitudinea.

Terapia comportamentala pune pacientul fata in fata cu problema sa si el invata sa si-o gestioneze.

Cum se procedeaza

Scopul este de a dezvata pacientul de obiceiuri proaste de comportament, ce ii creeaza probleme si-i pot distruge viata, desprinse din copilarie, apoi adancite prin experientele de zi cu zi. De aceea, el trebuie sa se implice activ, caci terapeutul ii da exercitii practice zilnice (ca niste "teme" pentru acasa).

Uneori, relaxarea, in caz de stres sau angoasa, este o metoda foarte importanta de folosit. In fine, un tratament medicamentos (impotriva depresiei, de exemplu) poate fi prescris, doar daca terapeutul este la baza medic sau specialist in psihiatrie.

Sedinta propriu-zisa

Sedinta incepe printr-un dialog intre terapeut si pacient, cu rol de a stabili impreuna cel mai potrivit comportament ce trebuie adoptat in situatii cu probleme. Urmeaza ca pacientul sa fie pus in postura de a se confrunta cu frica sa.

Daca veti suferi de o fobie, sa zicem... frica de soareci, veti merge sa discutati cu terapeutul vostru. Veti sti ca, de fapt, acest soarece nu este un pericol. Plecand de la o asemenea idee, terapeutul va va confrunta progresiv cu un soarece, pana ce nu va mai este frica de el.

Ce se poate trata prin terapie comportamentala?

Specialistii sustin ca majoritatea patologiilor psihiatrice pot fi tratate prin terapia comportamentala (tulburari de personalitate, atac de panica, agorafobie, schizofrenie etc.). Totusi, e necesar ca pacientul sa vrea sa se vindece cu adevarat si sa nu mai revina la problema sa.

Terapia comportamentala este eficace mai ales pentru fobii, dependenta, depresii si chiar insomnii. Un studiu INSERM din 2004 precizeza ca 16 din 17 cazuri sunt rezolvate, gratie terapiei comportamentale, intr-o perioada de sase luni.

Efortul este intens, durata terapiei relativ scurta: in medie, 10 sedinte. Totul se opreste in momentul cand problema pacientului este rezolvata. Sedintele dureaza circa o ora, desigur, contra cost.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#terapie comportamentala, #terapie depresie, #terapie fobie, #tratament schizofrenie , #terapii
Comentarii