Terapia prin mirosuri - Ajuta si in caz de accident cerebral

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 09:29
5812 citiri
Terapia prin mirosuri - Ajuta si in caz de accident cerebral
Sursa foto: Top Sante

Olfactoterapia sau terapia care foloseste mirosurile se dovedeste utila in imbunatatirea memoriei, in cresterea pragului de durere in cazul tratamentelor indicate in cancer si in depasirea starilor de anxietate.

Olfactoterapia este prezenta deja in unele spitale. De pilda, in sectia de neurologie de la spitalul Raymond-Poincare de Garches, din Franta, aceasta terapie este folosita pentru persoanele care au avut traumatisme craniene, informeaza Top Sante.

"Pacientii care au suferit traumatisme craniene sau un accident vascular cerebral au adesea probleme de memorie si de limbaj. Pentru a le depasi, am avut ideea de a folosi mirosuri", explica Marie-France Archambault, fondatoare a unui centru de olfactoterapie. In colaborare cu International Flavors and Flagrances, ea a creat o "servieta olfactiva", care contine fiole cu mai multe mirosuri, de la cele alimentare, pana la cele de lemn proaspat taiat sau de sapun.

Exista ateliere unde pacientii care beneficiaza de olfactoterapie au parte de adevarate calatorii olfactive. Pentru cei cu tulburari de limbaj, mirosurile reprezinta o adevarata poarta senzoriala, care ii ajuta in terapie.

Olfactoterapia aduce beneficii si in neurologie, pentru persoanele a caror functie cognitiva a avut de suferit din cauza unui accident vascular cerebral ori in caz de Alzheimer si scleroza in placi. De asemenea, sectiile de oncologie pot beneficia de aceasta terapie.

"Chimioterapia implica numeroase tulburari de miros si de gust. Incercam sa reeducam aceste simturi prin utilizarea unor mirosuri alimentare, cum sunt cele de condimente sau de plante aromate", explica Sabine Le Camus, olfactoterapeut. Uleiurile esentiale ii ajuta pe pacienti sa se relaxeze inaintea unei sedinte de chimioterapie sau sa suporte mirosurile neplacute din spitale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#olfactoterapie beneficii, #terapie mirosuri boli, #terapie mirosuri cancer, #terapie mirosuri atac cerebral , #terapii
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
In tarile francofone se numeste Aromaterapie, desi Olfactoterapie