Trei-frati-patati trateaza tusea si bronsita

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 07:43
8119 citiri
Trei-frati-patati trateaza tusea si bronsita
Foto: Arhiva

Trei-frati-patati, denumita stiintific Viola tricolor, este o planta care creste spontan prin fanetele de munte, dar si pe campuri, pe pajisti, in locuri virane si la margini de drum.

In functie de zona geografica unde se dezvolta, planta mai este cunoscuta si ca barba-imparatului, buruiana de noua daruri, caltunasi de camp, flori domnesti, pansele salbatice sau tamaioara.

Trei-frati-patati infloreste de la sfarsitul lunii mai si pana in septembrie. In scop terapeutic, se culeg tulpinile inflorite cu tot cu frunze, dar fara radacini. Florile au cinci petale inegale, colorate diferit si seamana izbitor de bine cu panselutele, flori de cultura, numai ca sunt mult mai mici.

Despre Trei-frati-patati se stie ca este planta pe care medicina populara o recomanda in tratarea bolilor de piele, a alergiilor, dar si a astmului care, dupa cum spun medicii, este tot o boala de natura alergica. Studii recente, insa, recomanda Trei-frati-patati in tratarea tusei si a bronsitei, indiferent ca este alergica, tabacica sau infectioasa.

Planta are capacitatea de a ajuta la fluidificarea secretiilor bronsice si eliminarea lor din plamani. In caz de bronsita, dar si pentru prevenirea crizelor de astm se recomanda pulberea, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de o luna. In caz de tuse si tuse convulsiva se recomanda maceratul, cate doua-trei cani pe zi.

Planta poate fi administrata intern, sub forma de macerat, pulbere si tinctura, si extern, pentru spalaturi, sub forma de infuzie.

Maceratul se prepara incepand de seara cand se pun la inmuiat doua linguri de planta in 250 ml de apa la temperatura camerei. Dimineata se filtreaza si maceratul se lasa deoparte. Peste planta ramasa se toarna o cana de apa oparita, se acopera vasul si se lasa la racit o jumatate de ora, apoi se filtreaza si se combina infuzia rezultata cu maceratul.

Maceratul se recomanda persoanelor alergice, planta avand capacitatea de a preveni ori de a diminua reactiile alergice. Se beau doua-trei cani pe zi, pe stomacul gol, in cure de una-doua luni, mai ales la inceput de primavara. In caz de astm se recomanda sa se bea cate o cana de macerat, de trei ori pe zi, indulcita cu miere de salcam.

Impotriva gutei si reumatismului se bea, in cure de cate 30 de zile, cate un litru de macerat pe zi, in mai multe reprize, pe nemancate. Cura se face, de regula, primavara si toamna.

Pulberea se obtine din planta bine uscata si maruntita, care se da prin rasnita electrica de cafea. Se macina doar atat cat sa ajunga pentru doua saptamani, deoarece dupa aceasta perioada isi pierde din proprietati. Pulberea se administreaza in caz de hipertensiune arteriala, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de patru saptamani, cu pauze de doua-trei saptamani.

Tinctura se prepara din 20 de linguri de pulbere peste care se toarna doua pahare de alcool alimentar, de 90 de grade, si un pahar de apa. Se amesteca bine, se inchide vasul si se lasa la macerat zece zile, dupa care tinctura obtinuta se filtreaza si se pastreaza la loc rece si intunecos, in sticle mici, de culoare inchisa. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care a fost culeasa planta.

Extern, infuzia de Trei-frati-patati poate fi folosita in spalaturi nazale, indiferent ca este vorba de o afectiune pe fond alergic sau infectios. Maceratul se recomanda, de asemenea, si in spalaturi vaginale contra leucoreei, o data pe zi, timp de sapte zile la rand. In toata aceasta perioada, insa, trebuie bauta si cate o cana de ceai.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#trei frati patati antialergic, #trei frati patati infuzie, #trei frati patati antireumatic , #terapii