Antibioticul cu alcool. Mituri si adevaruri

Luni, 10 Mai 2010, ora 13:11
127998 citiri
Antibioticul cu alcool. Mituri si adevaruri
Foto: steadyhealth.com

Nu se recomanda ca atunci cand urmezi un tratament pe baza de antibiotic sa consumi alcool, pentru ca interactiunea celor doua tipuri de substante poate dauna grav sanatatii.

Cercetatorii americani spun insa ca doar anumite clase de antibiotic se incadreaza in aceasta regula si, contrar opiniei generale, nu sunt singurele medicamente care interactioneaza intr-un mod nefavorabil cu alcoolul.

Explicatia consta in modul de digerare al antibioticului. Astfel, combinarea alcoolului cu acest tip de tratament, dar si cu alte medicamente, influenteaza de fapt rata de eliminare a lui din organism sau ritmul in care este dizolvat. Acest lucru poate avea drept repercursiuni grave rani interne, care pot fi fatale chiar, informeaza steadyhealth.com.

Potrivit statisticilor medicilor americani, 25% dintre urgentele medicale sunt complicatii survenite in urma combinarii alcoolului cu medicatia. Astfel, substanta activa a medicamentelor nu mai este asimilata cand se consuma alcool. Pe termen lung, daca consumul de alcool se stopeaza, chiar si dupa cateva saptamani el inca mai exista in organism si interactioneaza cu orice tratament medicamentos.

Mai mult, combinarea alcoolului cu antibioticul activeaza enzime care pot transforma substanta activa in una toxica, cu influenta directa asupra ficatului si altor organe interne.

Simptomele acestei nerespectari a recomandarilor medicilor sunt ametelile, voma, convulsii, crampele abdominale, palpitatiile, migrenele si imbujorarea rapida. Mai mult, pentru ca alcoolul influenteaza direct activitatea ficatului si sistemului imunitar si nervos, combinatiile de acest tip sunt insotite de stari de nervozitate chiar agresivitate.

Specialistii americani sunt de parere insa ca doar cateva clase de antibiotic interactioneaza in acest fel cu alcoolul. Daca pastrezi un tratament pe baza de metronidazol trebuie sa stii ca alcoolul este complet contraindicat. Simptomele nerespectarii acestei recomandari sunt roseata brusca in obraji, ameteala, starea de voma si palpitatiile.

Un alt antibiotic unde consumul de alcool este complet contraindicat este tinidazolul. Reactiile intoxicarii sau combinarii cu alcool sunt similare metronidazolului. Alte antibiotice de evitat in combinatie cu alcoolul sunt furazolidonul si griseofulvinul.

Trebuie sa stii ca nu numai antibioticele interactioneaza in acest fel cu alcoolul. Anetstezicul, anticoagulantele, atidepresivele, medicamentele pentru tratarea diabetului, antihistaminele (disponibile fara reteta medicala) sau tratamentul impotriva bolilor cardiovasculare, toate interactioneaza intr-un mod nefavorabil cu alcoolul.

Deci parerea ca doar atunci cand urmezi un tratament cu antibiotic, oricare ar fi el, trebuie sa stopezi consumul de alcool este un simplu mit. Pierderea numarului de pahare consumate poate fi nociva la mai multe tipuri de tratament, iar principalul efect este grava deteriorare a ficatului, iar in unele cazuri, acest lucru poate fi fatal.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#interactiune antibiotic alcool, #alcool antibiotic fatal, #alcool antibiotic efecte , #tratament