Automedicatia si riscurile ei

Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:00
14376 citiri
Automedicatia si riscurile ei
Foto: Arhiva

Automedicatia se refera la consumul de medicamente fara prescriptie medicala. Este un fenomen foarte raspandit in multe tari. La noi, statisticile din industria farmaceutica arata ca 73% dintre romani isi administreza singuri tratamente. Problema este ca automedicatia implica riscuri.

Obiectul automedicatiei il fac acele produse farmaceutice care se elibereaza fara reteta medicala. Cele mai vandute sunt cele pentru raceala si gripa, analgezicele, vitaminele si mineralele, hepato-tonicele, cele pentru circulatia periferica, pentru probleme cutanate, afectiuni digestive, hemoroizi, informeaza Sante Pratique.

Exista o serie de factori care favorizeaza automedicatia, printre care se numara: accesul facil la numeroase informatii medicale, in special pe calea Internetului, frica de medic, evitarea cheltuielilor legate de consultatii, ipohondria, vanzarea tot mai permisiva de medicamente fara reteta etc.

Din pacate, administrarea de medicamente fara prescriptie medicala, implica riscuri. Iata care sunt cele mai des intalnite.

Abuzul de medicamente. Deseori automedicatia inseamna abuz de medicamente. Cea mai cunoscuta situatie este cea a antibioticelor. Desi la noi in tara, este interzisa prin lege vanzarea lor fara reteta, romanii profita de faptul ca farmaciile le pot vinde in doze de urgenta.

Antibioticele se iau de multe ori fara discernamant, chiar in cazul infectiilor virale, cand nu au efect. Rezultatele sunt distrugerea florei intestinale, slabirea imunitatii, cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice. Ceea ce inseamna ca in situatia in care sunt cu adevarat necesare, aceste medicamente nu mai fac fata infectiilor.

Intarzierea stabilirii unui diagnostic exact. Automedicatia poate amana punerea unui diagnostic, cu efect nefavorabil pentru sanatate. De exemplu, tratarea problemelor digestive fara consult medical, poate amana diagnosticarea unui ulcer stomacal, sau al unui sindrom de colon iritabil.

Riscul intolerantei sau al interactiunii dintre medicamente. In lipsa unor cunostiinte medicale amanuntite, se pot ignora efectele adverse ale unor medicamente sau ale unor posibile combinatii de medicamente. Consecintele pot fi uneori atat de grave incat necesita spitalizare, mai ales la o varsta inaintata.

Posibile intoxicatii. Serviciile de urgente medicale se confrunta cu situatii in care pacientii, din ignoranta, pierd din vedere numarul pastilelor administrate si apar intoxicatiile. Cele mai frecvente sunt cele cu medicamente impotriva durerii si cu antiinflamatoare.

Agravarea starii de sanatate. Automedicatia implica riscul de a se administra un tratament nepotrivit, in lipsa unui consult medical. Astfel, tratarea cu sirop de tuse a unei infectii pulmonare, poate duce rapid la agravarea bolii, deoarece este tratat doar un simptom si nu boala in sine.

Copiii si abuzul de medicamente. Sunt destule mame care se considera foarte pricepute si administreaza copiilor tratamente fara prescriptie medicala. In cazul copiilor, numai anumite medicamente sunt interzise (cazul aspirinei), dar trebuie prudenta si in folosirea ceaiurilor si a unor suplimente alimentare, fara acordul medicului. In Franta, exista medici pediatri care considera ca administrarea excesiva si nejustificata de medicamente la copii, poate fi considerata o forma de violenta asupra lor.

Datorita intereselor economice, se constata in Europa ca regulamentele de vanzare a medicamentelor fara reteta devin mai permisive. Chiar si in tari mai riguroase in aceasta privinta cum este Franta, lucrurile devin greu de controlat datorita pietei online a medicamentelor (se pot cumpara produse farmaceutice din alte tari).Cele mai achizitionate in acest mod sunt pastilele pentru potenta gen Viagra, calmantele, somniferele, pastilele pentru slabit, antidepresivele.

Toata aceasta situatie ne arata ca automedicatia ramane o problema ce poate fi gestionata prin responsabilitatea fiecaruia. Medicul nu are aici nici un rol, deoarece nu se apeleaza la el, iar producatorii de medicamente se protejeaza, notand pe prospect (cu litere mici): "a nu se utiliza indelungat fara avizul medicului" sau "a se citi prospectul inainte de utilizare".

Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#medicamente, #automedicatie riscuri, #abuz medicamente, #supradoza medicamente , #tratament