Botoxul, reglementat ca tratament in tot mai multe boli

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 10:37
3148 citiri
Botoxul, reglementat ca tratament in tot mai multe boli
Foto: Arhiva/Ziare.com

De mai multi ani se stie ca toxina botulinica, folosita in general pentru atenuarea ridurilor, este eficienta in cazul mai multor probleme medicale cronice, fiind utilizata mai ales in acelea care presupun miscari involuntare are muschilor si durere. Este insa pentru prima oara cand un for medical inalt reglementeaza folosirea ei.

Este vorba despre Academia americana de Neurologie, care a publicat saptamana aceasta un set de reguli privind folosirea toxinei botulinice. Concret, conform instutiei, botoxul poate fi folosit ca tratament in atacul cerebral, la nivelul maduvei spinarii, in urma accidentelor, blefarospasm, dar si in cazul migrenelor cronice si episodice, informeaza Newsweek.

Botoxul actioneaza paralizand muschii temporar, asa ca, in cazul afectiunilor ce presupun spasme involuntare, contractiile nu mai au loc.

Noul ghid de folosire a botoxului, care include si recomandarile in caz de migrene, a fost deja prezentat si publicat. US Food and Drug Administration a aprobat folosirea toxinei botulinice pentru aceasta afectiune in 2010.

Multa vreme, toxina a fost folosita in caz de migrene doar ca tratatament experimental. In ultimii ani, din ce in ce mai multe studii i-au demonstrat eficacitatea. Se pare ca aceasta este mai eficienta decat alte tratamente de pe piata si cu mai putine efecte secundare.

Putini stiu ca botoxul este de patru tipuri, fiecare actionand in anumite conditii si doze. Cum efectele botuxului dureaza 4 - 6 saptamani, dupa aceasta perioada pacientii trebuie sa se prezinte din nou la medic. Prea multa toxina botulinica poate avea efecte secundare serioase si, in situatii rare, poate fi fatala.

Botoxul a fost descoperit in anii '70, de catre un oftalmolog. Acesta a injectat substanta in muschii extraoculari pentru a trata strabismul. Tratamentul a functionat, iar pacientii sai au observat si ca intregul aspect li s-a schimbat, parand mai tineri. In plus, au disparut si ridurile din zona ochilor.

Botoxul, tratament pentru astm?

Botoxul este folosit nu doar in neurologie si comestica. E utilizat inclusiv de gastroenterologi sau de urologi.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Botox tratament migrene, #botox afectiuni, #botox tratament boli cronice, #toxina botulinica efecte , #tratament