Busuiocul, elixirul tineretii

Marti, 31 Mai 2011, ora 11:16
15928 citiri
Busuiocul, elixirul tineretii

Busuiocul, originar din India, cunoscut si folosit inca de acum 3000 de ani, s-a raspandit rapid in toata lumea, mai ales datorita miresmei sale unice si inconfundabile.

La noi, la romani, si in toata lumea crestin-ortodoxa, busuiocul este considerat planta sfanta, preotii folosindu-l la prepararea aghiazmei si la stropirea cu agheazma pentru sfintirea locurilor si alungarea necuratului.

Despre calitatile vindecatoare ale busuiocului, numit stiintific Ocimum basilicum, nu se stiu prea multe lucruri. Busuiocul este un remediu natural pentru tratarea si vindecarea multor afectiuni: bronsita, febra, guta, afectiuni gastrointestinale, dureri de stomac.

Infuzia de busuioc se prepara simplu, turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta bine uscata si maruntita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat un sfert de ora, apoi se filtreaza. Se bea fierbinte pentru tratarea unor afectiuni respiratorii, cum ar fi bronsita, vorozele respiratorii, tusea cunvulsiva.

Infuzia preparata din frunze de busuioc se recomanda si in caz de crampe abdominale, infectii urinare, dureri de cap, laringita, faringita, gripa, voma, raceli. Consumata zilnic, infuzia ajuta la tratarea si vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric, colitelor de fermentatie. Infuzia de busuioc este de folos pentru refacerea stomacului dupa o masa copioasa sau orice alt fel de abuz culinar.

Maceratul la rece, considerat drept un elixir al tineretii, este recomandat atat barbatilor cat si femeilor, pentru stoparea proceselor de imbatranire prematura, in tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, frigiditate.

Se prepara seara, punand la macerat patru lingurite de planta uscata si maruntita, intr-o cana de apa. Dimineata se filtreaza si se bea pe stomacul gol. Este de preferat ca aceasta cura, de doua, trei saptamani, sa se faca, mai ales, primavara, timp in care se recomanda si o alimentatie bazata pe cruditatile specifice anotimpului.

Pulberea de busuioc imbunatateste starea psihica de aceea se recomanda, mai ales, in asteniile de sezon. Cercetatorii inca nu au reusit sa explice stiintific efectele busuiocului asupra sufletului dar s-a constatat ca aceasta planta are actiune invioratoare, usor euforizanta si echilibranta asupra starii psihice.

Pulberea se obtine simplu, acasa, rasnind planta bine uscata si maruntita in masina electrica de cafea. Este de preferat ca pulberea sa fie apoi, cernuta prin sita de faina alba ca sa nu raneasca mucoasa fina a gurii. Se fac cure de 14 zile, cate o lingurita rasa, 1,5 gr, de patru ori pe zi. Pulberea se tine zece minute sub limba, apoi se inghite cu putina apa.

La alte popoare, cum ar fi cele din bazinul Marii Mediterane, busuiocul este folosit curent in bucatarie drept condiment. La noi, este doar o planta aromatica tinuta in geam, in ghiveci, sau cultivata in gradina. Pentru calitatile sale terapeutice, busuiocul ar trebui folosit la nevoie in locul medicamentelor de sinteza care fac rau si dau dependenta.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#busuiocul calitati terapeutice, #ceaiul de busuioc, #busuioc tratament intern , #tratament