Cand murim cu adevarat?

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 08:33
5657 citiri
Cand murim cu adevarat?
Foto: turnbacktogod.com

Moartea este uneori definita prea simplu. Daca inima cuiva se opreste, atunci omul e mort. Dupa incetarea vietii, chirurgii au putin timp la dispozitie pentru operatiunea de prelevare a organelor necesare unui transplant.

Cu ajutorul tehnologiei medicale, inima unui om poate fi mentinuta in functiune pentru o perioada lunga de timp, se mentioneaza intr-un articol al revistei Scientific American.

Un film aparut in 2010, cu Al Pacino in rolul principal ("You Don't Know Jack"), are ca tema dreptul unor pacienti (aflati in faza terminala a unor boli) de a decide cand pot muri si asistenta pe care ei o pot primi de la doctori in efortul de a pune capat suferintei.

Controversele si dezbaterile privitoare la momentul in care o persoana a incetat din viata au continuat de-a lungul timpului. Sunt invocate multe aspecte care tin de latura medicala, religioasa si cea morala. Scopul acestor dezbateri este prelevarea de organe.

De cand au aparut dispozitivele care sustin artificial viata, s-a pus mereu problema cand ele isi pierd utilitatea si ar trebui deconectate de la corpul afectat iremediabil.

Se pune o alta intrebare: din ce moment se poate lua inima unui om care nu mai are nicio sansa de a trai si poate fi transplantata la un pacient care are nevoie de ea?

In Romania, donarea de organe este inca intr-o faza incipienta. Nu exista baze de date eficiente cu donatori si primitori, iar listele de asteptare pe care sunt inscrisi cei grav bolnavi se dovedesc, uneori, a fi parte dintr-un proces prea indelungat pentru a le mai salva viata.

Uneori, de la pacienti aflati in moarte cerebrala, in SUA, sunt luate majoritatea organelor. Chiar si oasele lor ajuta la salvarea altor vieti, fiind, de asemenea, transplantate.

In delicata problema a mentinerii artificiale a vietii, este implicat si aspectul financiar. Este oare mai bine sa se cheltuie multi bani pentru a tine in viata o persoana fara sanse de a mai trai decat sa se investeasca acesti bani intr-un pacient cu mai multe sanse?

Totusi, din momentul incetarii din viata a unui pacient, chirurgii au la dispozitie o perioada prea scurta de timp pentru a preleva organele de care au nevoie si care indeplinesc conditiile de transplant. Lipsa de oxigen le-ar putea afecta iremediabil.

Multi si-au pus intrebarea daca nu cumva este mai bine ca prelevarea de organe de la astfel de pacienti sa se poata face inainte ca ei sa fie declarati decedati. Accelerarea acestui proces ar putea salva mai multe vieti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#moarte medicina, #donare organe SUA, #Romania moarte , #tratament