Cat de periculos e sa ii dai copilului pastile nepotrivite varstei sale - de ce nu trebuie sa pisam medicamentele Interviu

Marti, 30 August 2016, ora 07:42
12099 citiri
Cat de periculos e sa ii dai copilului pastile nepotrivite varstei sale - de ce nu trebuie sa pisam medicamentele Interviu
Foto: Ileana Efrim

Fiecare parinte crede ca stie ce este mai bine pentru copilul sau, insa, atunci cand vine vorba despre administrarea unor medicamente trebuie sa apelam la ajutorul specialistilor.

Doctorul Ileana Efrim, medic de familie, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com care sunt riscurile la care isi supun parintii copiii atunci cand le ofera medicamente nepotrivite varstei lor, avand in vedere ca un studiu recent a indicat faptul ca tratamentul pentru raceala si gripa ii pune in dificultate pe jumatate dintre parintii cu copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, pentru ca nu exista pastile destinate varstei acestora.

Specialistul ne-a vorbit si despre modalitati prin care ii putem convinge pe cei mici sa inghita pastilele, dar si de ce nu trebuie sa pisam medicamentele.

Ca sa stabilim de la inceput, ce inseamna un medicament nepotrivit pentru un copil?

Pentru copii folosim intotdeauna medicamente aprobate special pentru ei, dozate special, raportate fie la greutatea copilului, fie la varsta.

Un medicament nepotrivit pentru copil inseamna:

  • un medicament care nu este aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului pentru copii sau pentru anumite grupe de varsta la copii;
  • sa nu fie indicatia terapeutica corecta pentru afectiunea actuala a copilului;
  • sa nu respecte posibilele alergii cunoscute ale copilului la un medicament;
  • sa fie administrat in doze inadecvate (mai mici sau mai mari) decat indicatia terapeutica standard;
  • sa fie un medicament care a fost pastrat inadecvat - cel mai frecvent se intampla cu siropurile si solutiile;

Care sunt riscurile pe termen scurt si lung atunci cand le dam medicamente nepotrivite varstei lor?

Daca ne referim la riscuri, atunci:

- cand dozele sunt mai mici decat cele recomandate - nu apare efectul terapeutic asteptat;

- cand dozele sunt mai mari - efectul terapeutic asteptat apare, dar odata cu dozele mari cresc riscurile de efecte adeverse si/sau toxicitate ale medicamentului;

In ambele cazuri, medicamentul poate fi cotat ca "nu e bun", "nu e folositor", "e nociv", "e apa de ploaie", "e toxic" etc.

Medicamente neadapatate indicatiei terapeutice la copil cresc riscul de reactii adverse sau toxicitate, similar unei "otraviri".

Studiul pe care Societatea Nationala de Medicina Familiei l-a derulat, recent, a scos la iveala o problema reala: faptul ca tratamentul pentru raceala si gripa ii pune in dificultate pe jumatate dintre parintii cu copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, pe motiv ca nu exista optiuni la indemana in materie de analgezice si antipiretice special concepute pentru aceasta categorie de varsta.

A administra medicamente care nu sunt indicate copiilor, dar au efectele asteptate, de "vindecare" sau "reducere eficienta a simptomelor", mai ales cele nerecomandate de medic sau farmacist, dezvolta la unii parinti un sentiment de "lasa, ca stiu eu ce este mai bine pentru copilul meu", care se poate termina uneori nefericit! Se dezvolta, astfel, un fel de atitudine de "evitare" sau "amanare" a consultului la medicul de familie sau la alt medic, intr-un episod de boala acuta.

Citeste si cateva mituri despre sanatatea copiilor

De aceea, este necesar ca parintii sa fie educati periodic de catre medicul de familie cum se face urmarirea corecta a copiilor bolnavi si care sunt semnele de alarma.

In caz contrar, pe termen lung, se poate dezvolta o "lipsa de nevoie de asistenta medicala" si credinta ca "nu ai nevoie de medic pentru cand esti bolnav". Copiii pot invata asta de la parinti, si la varsta adulta nu acceseaza serviciile medicale decat tardive. Lipseste educatia de a privi medicul ca pe un profesionsit antrenat sa rezolve probleme de sanatate ale pacientului sau.

Se poate pune problema unei agravari a bolii?

In functie de cauza acestei boli si de particularitatile pacientului, orice afectiune nediagnosticata corect si netratata corect, la timp, se poate agrava. Copiii, ca si varstnicii, sunt cele mai vulnerabile grupe de varsta.

Cat conteaza greutatea copilului in stabilirea tratamentului?

Este foarte importanta, pentru ca greutatea copilului este unul din paramatrii care reflecta gradul de dezvoltare somatica pentru varsta lui. Medicamentele sunt substante puternice, care au un anumit profil de actiune in corpul uman, iar o caracteristica a acestei actiuni ar fi raspandirea lui in corp. Din acest motiv, medicamantele sunt dozate si din punct de vedere al greutatii corporale.

Cum trebuie sa procedezi in cazul in care gresesti doza de medicament?

Primul gest ar fi sa incerci sa reconstitui doza administrata si cantitatea deja administrata in ziua respectiva. Apoi recitesti prospectul medicamentului. Poti ajusta dozele. Daca s-a depasit doza totala pentru greutate sau varsta pe ziua respectiva, se sisteaza administrarea medicamentului si, dupa caz, se ia legatura cu medicul care a facut indicatia respectiva.

Ce sfaturi aveti pentru parintii care intampina greutati atunci cand incearca sa le dea medicamente copiilor? Cum ii pot convinge?

Copiilor le plac povestile, deci putem sa le spunem o poveste despre episodul actual de boala, despre ajutoarele de care este nevoie in aceste situatii, despre medicamente ca "soldatii cei buni"... Sigur, unii copii nu vor fi convinsi. Eu le sugerez parintilor sa le ofere multumiri si laude copiilor, inclusiv mici recompense inocente, sa le creasca interesul sa isi ia medicamentele.

Industria farmaceutica face eforturi sustinute sa gaseasca solutiile cele mai ingenioase si inovatoare pentru a oferi micilor pacienti cele mai atragatoare medicamente. Nu este vorba de reclama, este vorba despre a creste cooperarea copiilor in a-si lua medicamentele in doze corecte si eficiente.

Atunci cand copilul nu reuseste sa inghita o pastila parintele o sfarama sau desface capsula pentru a dizolva praful. Sunt in regula astfel de practici?

Medicamentele sunt formate din substanta activa, adica cea care are efect terapeutic, si multe alte substante cu rol de a proteja, de a face pastila rezistenta la trecerea prin cavitatea bucala pana in stomac, de a rezista la anumite temperaturi si umezeala etc. Unele substante active din medicamente isi pierd calitatile si, implicit, efectul la contactul cu apa sau sucurile in care sunt dizolvate sau in acidul din stomac etc.

Eu recomand evitarea acestor practici. Exista pe piata solutii extrem de sigure si practice: pastile de dimensini reduse, cu gusturi diferite, colorate, unele chiar masticabile, precum jeleurile.

Unii parinti apeleaza si la leacuri babesti pentru a trata diverse afectiuni ale copiilor. Cat sunt de periculoase?

Cu totii am primit cel putin o compresa cu apa rece sau o cataplasma in copilarie!

ATENTIE! Verificati cu medicul de familie sau cu pediatrul orice astfel de "leac"! Unele sunt inocente, dau doar sentimentul ca "am actionat". Altele pot fi de-a dreptul nocive, dureroase sau care pot rusina sau speria un copil.

Eu ii sfatuiesc pe parinti sa intrebe medicul de familie sau pediaturul despre orice gest terapeutic vor sa adopte pentru copilul lor si sa respecte indicatiile medicului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#medicamente nepotrivite varsta copii, #medicamente copii, #pastile copii , #tratament