Cauze ale mirosului neplacut al gurii si cum sa scapi de el

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 07:02
38802 citiri
Cauze ale mirosului neplacut al gurii si cum sa scapi de el
Thebadbreath

Mirosul neplacut al cavitatii bucale sau halitoza, asa cum este denumit stiintific, reprezinta o problema pentru multe persoane. Cea mai frecventa cauza a acestuia este igiena orala incorecta. Daca nu te speli pe dinti si nu folosesti ata dentara dupa fiecare masa, fragmentele de alimente care raman printre dinti si pe limba se vor descompune.

Iar acest lucru inseamna nu numai ca vor emana mirosuri dezagreabile, dar si ca bacteriile vor avea un mediu propice pentru a se inmulti, ceea ce, in timp, poate duce la afectiuni gingivale.

Halitoza apare insa si din alte cauze, dupa cum arata everydayhealth.com, care a scos in evidenta si cateva sfaturi pentru a evita instalarea ei.

Alte cauze

1. Unele alimente

Alimente precum usturoiul, ceapa, branza, sucul de portocale, bauturile acidulate si, mai ales, alcoolul (in exces in special) duc la aparitia unor mirosuri neplacute.

2. Salivatie insuficienta (xerostomie)

Saliva are printre altele si rolul de a curata in mod natural cavitatea bucala astfel ca, atunci cand gura este uscata, celulele moarte nu sunt eliminate (asa se explica si mirosul nu chiar placut cu care te trezesti dimineata). Iar problema este si mai accentuata daca dormi cu gura deschisa. Cauzele cel mai des intalnite ale unei secretii salivare insuficiente sunt fumatul si unele medicamente.

3. Boli cronice

Unele afectiuni cronice, cum ar fi infectii la plamani, insuficienta renala sau hepatica, diabet, cancer, reflux gastroesofagian si altele sunt asociate cu halitoza.

4. Probleme de respiratie

Afectiuni care presupun infectii ale cailor respiratorii - cum ar fi bronsita sau ale sinusurilor - sinuzita pot cauza halitoza.

5. Fumatul

Produsele din tutun usuca gura si lasa o respiratie urat mirositoare, care se accentueaza in timp. In plus, fumatorii au si un risc mai mare de a avea afectiuni gingivale, o sanatate orala precara si de a face cancere orale.

Sfaturi pentru a combate halitoza

1. Evita pe cat posibil alimentele care provoaca un miros neplacut al gurii, mai ales cand esti in public.

2. Spala-te pe dinti cate doua-trei minute dupa fiecare masa si curata-i cu ata dentara cel putin o data pe zi.

3. Treci usor cu periuta si peste limba pentru a indeparta celulele moarte.

4. Bea multa apa pentru a-ti mentine gura hidratata si cat mai curata.

5. Mananca mai multe fructe si legume si mai putina carne.

6. Mergi la un consult stomatologic de doua ori pe an.

7. Daca ai lucrari sau proteze dentare curata-le cel putin o data pe zi.

In cazul in care halitoza persista si dupa ce ai tinut cont de toate acestea, mergi la un medic stomatolog (este posibil sa ai carii de care nici nu stii).

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#cauze respiratie urat mirositoare, #sfaturi eliminat miros neplacut gura, #cauze miros neplacut cavitate bucala , #tratament