Celulele stem: pretul pietei medicinei regeneratoare

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 23:25
6344 citiri
Celulele stem: pretul pietei medicinei regeneratoare

Vor fi celulele stem un instrument terapeutic al viitorului? Se poate regenera orice parte a organismului uman prin implantarea in tesuturi a celulelor care detin o multitudine de proprietati? Specialistii in domeniu isi intensifica eforturile pentru a gasi raspunsuri la intrebari ce suscita suficient interes, dar indeosebi sa constate efectul acestor aplicatii.

In curand, se presupune ca artroza va ramane doar o amintire urata. Cel putin asa indica una dintre promisiunile medicinei regeneratoare, al carei promotor de lansare este TiGenix. Aceasta companie publica biomedicala belgiana comercializeaza de ceva timp ChondroCelect, un produs pe baza de celule stem cu rol de regenerare a cartilajului osos al genunchiului, conform Journal du Net.

In primele noua luni ale anului 2011, TiGenix a tratat cu succes 63 de pacienti ce sufereau de artroza la genunchi. Nu reprezinta decat o aplicatie dintre multe altele ale medicinei regeneratoare, o ramura specifica ce promite sa creeze tesuturi umane plecand de la celule stem recoltate din embrioni umani sau celule adulte "pluripotente" readuse in faza embrionara.

Piata medicinei regeneratoare, estimata in 2009 la 1,8 miliarde de dolari, ar trebui sa depaseasca, incepand de acum pana in 2020, 10 miliarde de dolari, dupa estimarile "Scientia Advisors". Un potential care atrage chiar si gigantul Google Ventures, ce s-a declarat recent interesat indeaproape de fenomen.

Teoretic, o celula stem permite "repararea" oricarei parti a organismul uman. Numeroase cercetari sunt efectuate pentru a rezolva celulele deteriorate ale retinei, la pacientii cu degenerescenta maculara. In SUA, compania "Pervasis" a dezvoltat un produs, Vascugel, cu ajutorul caruia se reinnoiesc venele si arterele deteriorate.

Alte cercetari se intreprind pentru repararea maduvei coloanei vertebrale la oamenii cu paralizie, pentru fabricarea de materie osoasa, in cazul pacientilor in varsta suferind de osteoporoza.

Spre sfarsitul lui 2011, "Cell Therapy Group", un cabinet de consultatii specializate in terapii genice, numara 28 de tratanente pe baza de celule stem deja comercializate si 24 de tratamente noi, aflate in faza I sau II, adica pe ultima linie, inainte de a fi puse pe piata in 2012.

In Franta, dezvoltarea noilor terapii este puternic limitata. Legea bioetica este una dintre cele mai restrictive din lume in materie de studiu pe embrioni umani. Cercetatorii francezi se zbat de mult timp sa amelioreze aceste restrictii.

Dar, la nivel mondial, medicina regeneratoare risca sa fie franata de pretul sau. O injectie cu plasma bogata in trombocite intr-un cartilagiu costa, de exemplu, in SUA intre 5.000 si 17.000 de dolari, cifre neacoperite de asigurari deocamdata. Iar spitalele publice nu vor avea mijloace sa ofere tratamente personalizate ce ar costa pana la 25.000 de dolari pentru fiecare pacient.

Totusi, dupa promotorii sai, medicina regeneratoare ar oferi posibilitatea realizarii unei formidabile economii. Pacienti tratati pe viata pentru diabet sau Parkinson ar avea sansa sa nu mai ia deloc toate medicamentele. Din cei 35 miliarde de dolari, cat costa in fiecare an insuficienta cardiaca in sistemul american, 8 ar putea fi economisite, gratie terapiilor realizate cu celule stem, dupa "Scientia Advisors".

Raman insa destule intrebari legate de securitatea sanitara, fiindca efectele pe termen lung ale implantarii celulelor stem in organism nu au fost evaluate cu precizie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#celule stem industrie, #tratamente celule stem costuri, #celule stem artroza , #tratament