Celulele stem, recoltare si tratament in Romania - preturi, pericole si controverse

Vineri, 11 Martie 2011, ora 12:39
34848 citiri
Celulele stem, recoltare si tratament in Romania - preturi, pericole si controverse
Foto: Biogenis

Corpul uman contine peste 200 de tipuri de celule mature, fiecare avand o functie specifica si distincta. Fie ca este o celula a inimii, care bate ritmic, fie ca este o globula rosie, care transporta oxigenul catre fiecare particica din corp, orice celula are un rol bine stabilit.

Celulele stem se deosebesc de celulele noastre mature prin faptul ca au nu numai uimitoarea abilitate de a se multiplica, dar si capacitatea de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta.

Practic, celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii. E ca si cum ar fi "piese de schimb" pentru corpul uman.

"Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii. Aceste celule au remarcabila capacitate ca, in functie de stimulii din mediu, fie sa se divida rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite de celule ale organismului - celule sanguine, celule nervoase, musculare etc. Celulele stem functioneaza ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a creea tesut si putand inlocui virtual orice celula a corpului", a explicat, pentru Ziare.com, dr. Bogdan Ivanescu, presedintele STEM Sure.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem adulte este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz, celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.

"Exista un numar de aproximativ 70 de boli in al caror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre aceste boli se numara leucemiile acute si cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei rosii (betatalasemie, anemie aplastica) si altele. Pana in acest moment, in lume s-au efectuat cca 20.000 de transplanturi cu celule stem pentru tratamentul leucemiilor", a mai spus dr. Bogdan Ivanescu.

Cum se face recoltarea?

"Singurul moment in care celulele stem ombilicale se pot recolta este momentul nasterii. Recoltarea este un procedeu extrem de simplu si fara nici un risc atat pentru mama, cat si pentru copilas. Dupa ce copilul s-a nascut si a fost incredintat medicului neonatolog, cordonul ombilical ramane atasat de placenta. Medicul ginecolog care a asistat nasterea va punctiona cordonul ombilical si va extrage o cantitate de pana la 150 ml de sange intr-un recipient special, pus la dispozitie de catre compania de recoltare celule stem", spune Bogdan Ivanescu.

Apoi, cantitatea de sange este transportata in conditii de maxima siguranta la laborator. "Aici proba de sange va fi preluata de catre biologi, analizata, testata si in final, daca este viabila, este supusa procesului de criogenare. In cazul in care proba este validata, se stocheaza in conditii de criogenare si se emite un certificat care atesta caracteristicile acesteia", precizeaza Cristian Lacraru, director de comunicare al Biogenis, banca de celule stem. Atunci cand este nevoie de ele, sunt folosite pentru multiplicarea celulelor sanatoase.

Cat costa?

Tarifele bancilor de celule stem din Romania sunt diferite.

Pretul serviciului Cryo-Save de stocare pe 20 ani a patru probe (doua probe de celule stem din sange si doua probe de tesut, din cordonul ombilical, in doua banci) este echivalentul a 24,38 Euro/an.

"Cryo Stem Health nu percepe nici un cost clientilor din Romania, deoarece contractul se semneaza direct cu Cryo-Save si se plateste direct la Cryo-Save Elvetia", a precizat Dr. Roxana Macrin, general manager al Cryo Stem Health, firma care reprezinta in Romania banca Cryo-Save.

Stem Sure ofera clientilor sai servicii de recoltare, transport, calificare si prelucrare a probei de sange ombilical in Copenhaga, Danemarca, pentru suma de 850 de euro. Costul anual pentru serviciile de stocare in conditii de criogenie este de 70 Euro + TVA/an.

"Clientii nostri pot opta pentru plata integrala a depozitarii pentru 18 ani, caz in care beneficiaza de o reducere substantiala, de cca 550 euro", spune dr. Bogdan Ivanescu, presedintele STEM Sure.

Contractul de stocare se semneaza pe o perioada de 18 ani, deoarece dupa aceasta perioada copilul va deveni major si doar el va putea decide ce va face in continuare cu propriile celule stem.

La Biogenis, plata este esalonata in mai multe etape si, in functie de contractul ales, este cuprinsa intre 1.300 de euro si 1.700 de euro. La Steam Health Unirea, pretul prelevarii de celule stem, stocarii si criogenarii este de aproximativ 1.500 de euro.

Ce boli pot fi tratate cu celule stem?

Celulele stem sunt o sansa in tratarea multor boli grave si, pentru ca sunt stocate conform unei anumite proceduri, sunt disponibile in cazuri de urgenta reducand timpul de gasire a unui donator.

Cercetatorii cauta modalitati de a creste celule si implicit de a dezvolta tesuturi cu importanta in tratamentul unor boli cu punct de plecare celular si apoi de a transplanta aceste fragmente tisulare diferitilor pacienti. De exemplu, boli precum diabetul zaharat sau Parkinson pot fi generate de existenta unui defect interesand un grup limitat de celule.

Prin inlocuirea celulelor modificate cu unele sanatoase se fundamenteaza baza tratamentelor medicale viitoare. Teoretic, acest tip de transplant poate constitui o alternativa terapeutica si in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace sau hepatice.

"Studiile de specialitate mentioneaza ca in viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi in cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroza multipla, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.

Folosite in transplantare, celulele stem pot avea o compatibilitate de pana la 100%, maximizand sansele vindecarii atat a copilului, cat si a altor membri din familie. S-a observat ca rata de supravietuire in cazul transplantului intre frati este de aproximativ 73% fata de 29% in cazurile de transplantare de la un donator neinrudit", ne-a spus Cristian Lacraru de la Biogenis.

Banca publica versus banca privata

Celulele stem recoltate si stocate in bancile de celule stem sunt o sansa in tratarea multor boli grave si, pentru ca sunt stocate conform unei anumite proceduri, sunt disponibile in cazuri de urgenta reducand timpul de gasire a unui donator, in caz de nevoie.

Bancile de celule stem sunt publice si private. O banca publica recolteaza numai sange la nastere, din cordonul ombilical, procedura este gratuita, dar mama nu are drept de proprietate asupra celulelor.

"In cazul in care copilul ei ar avea nevoie vreodata de un tratament cu celule stem, va fi tratat ca orice alta persoana, donatoare sau nu, si va plati acelasi pret. Compatibilitatea intre doua persoane neinrudite in perimetrul Europei este de 1:20000, astfel incat exista posibilitatea gasirii intr-un timp indelungat a unui donator compatibil sau deloc", ne-a declarat dr. Roxana Macrin, general manager al Cryo Stem Health.

De cealalta parte, la bancile particulare, parintii sunt proprietarii celulelor pana cand copilul devine major, iar probele pot fi utilizate imediat, in functie de necesitati.

"O banca privata poate recolta atat sange, cat si tesut din cordonul ombilical. Parintii sau tutorii legali sunt proprietarii probelor pana cand copilul devine major si contractul se va putea prelungi si dupa 18-20 de ani. Parintii platesc contractul in momentul recoltarii.

Probele se pot utiliza imediat ce are nevoie in primul rand copilul (care este compatibil 100% cu probele), cat si parintii, fratii, bunicii, cu conditia compatibilitatii - teoretic familia este compatibila in 25% din cazuri cu proba). De aceea, probele recoltate se stocheaza separat in mai multe recipiente pentru a putea fi utilizate in functie de situatie.

Probele pot fi utilizate exclusiv de proprietarii lor si nu pot fi vandute. Un tratament cu celule stem proprii costa in jur de 10.000 de euro", a mai spus Roxana Macrin.

"Diferenta dintre o banca privata si una publica este extrem de importanta pentru parinti, in special datorita faptului ca proprietarul probei stocate este statul in cadrul bancii publice, si nu familia care a donat proba", a afirmat Bogdan Ivanescu.

Dezavantaje

Chiar daca nimeni nu contesta aportul transplantului de celule stem la sanatatea oamenilor, practica in sine ramane un subiect controversat, in special din punct de vedere religios. Din acest punct de vedere, pozitia Bisericii Ortodoxe Romane este una ferma, de respingere a utilizarii celulelor stem prelevate din embrionii umani.

"Exista specialisti care cred ca pot trata cu celulele stem absolut orice. Este un optimism exagerat. Biserica are rezerve in ceea ce priveste utilizarea celulelor stem recoltate de la embrioni umani si, din acest punct de vedere, chiar se opune folosirii embrionului uman pentru recoltarea celulelor stem. Dar nu are nicio retinere daca celulele sunt prelevate din orice alt tesut si, dupa ce sunt pregatite in laborator, sunt folosite pentru tratarea anumitor maladii", afirma intr-o declaratie acordata presei preotul Vasile Raduca, secretarul Comisiei de Bioetica a Patriarhiei Romane.

Este tratamentul cu celule stem considerat sigur? Raspunsul la aceasta intrebare depinde de originea celulelor. Daca sunt recoltate de la o persoana si transplantate alteia, ele pot transmite infectiile donorului, in cazul in care acestea exista si nu sunt reperate. Acest fapt este important tinand cont de riscul infectarii HIV/SIDA. Insa, in vederea alegerii donorilor, metodele de screening vor fi mult mai drastice.

O alta problema o ridica aparitia cancerului prin folosirea celulelor stem. O celula normala se divide in organism de un numar definit de ori, dupa care moare. Celulele stem au proprietatea de a se divide de un numar indefinit de ori, ceea ce le aseamana celulelor canceroase.

Este important de precizat ca celulele stem nu sunt celule canceroase, dar caracteristicile diviziunii lor le apropie de acestea, astfel existand posibilitatea ca la un moment dat sa degenereze si sa determine aparitia cancerului. Nu exista o metoda specifica in vederea determinarii riscului de aparitie a cancerului, de aceea pacientul trebuie investigat periodic, astfel incat, daca aceasta problema apare, sa fie rezolvata cat mai rapid.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#celule stem, #celule stem clinici Bucuresti, #preturi celule stem , #tratament