Cromoterapia: un cuvant pedant sau o stiinta in devenire?

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 18:05
3173 citiri
Cromoterapia: un cuvant pedant sau o stiinta in devenire?
Foto: Arhiva

Aparut recent in vocabular, cuvantul cromoterapie reia intr-o forma evoluata practici empirice, cunoscute din antichitate.

Merita amintit marele vindecator oriental Avicenna (980-1037 d.Hr.), care, intr-una din cele 450 de lucrari ale sale, trateaza influenta culorilor nu numai asupra starii de spirit, dar si asupra sanatatii.

Chemarea tainica a culorilor

In zilele noastre, nimeni nu se indoieste de anumite efecte pe care culorile le exercita asupra organismelor vii.

Nu dispunem de studii clinice, n-am vazut rezultate spectaculoase, dar terapeuti cu pretentii din America, Anglia, Rusia si Orientul Extrem sunt pasionati sa descopere legaturile tainice dintre culoare, starea noastra de spirit si cea de sanatate.

As zice ca domeniul nu merita atentie daca n-as sti cum il intarata pe taur culoarea rosie. Se stie ca verdele atrage pasarile, culorile intunecate momesc gandacii si furnicile, iar cromatica florilor atrage irezistibil fluturii.

Ornitologii stiu ca penajul colorat este arma de atractie a masculilor multor pasari exotice, dar si din zona noastra: paunul, cocosul, ratoiul.

Cercetari experimentale dau de inteles ca fiinta umana nu ramane nici ea indiferenta fata de chemarea coloristicii in sfera afectivului, a starii de spirit, dar cu conotatii si in ce priveste sanatatea. Merita amintite cateva din constatarile terapeutilor:

Rosul stimuleaza, galbenul revigoreaza

Rosul este cularea de stimulare al neuronilor, a glandelor adrenale si nervilor senzoriali. Culoarea induce efecte subtile, dar intense, in functiile de conducere ale creierului si ale intregului sistem nervos.

Pentru persoanele apatice, un camp de maci infloriti, o draperie rosie la fereastra, un tablou infatisand asfintitul de soare, toate sunt motive de stimulare a bunei dispozitii, poate si chiar de revitalizare.

Exista probe ca efectele portocaliului actioneaza chiar si in marirea rezistentei organismului in fata infectiilor.

Daca medicii recomanda convalescentilor cura de portocale, sustinatorii cromoterapiei pretind ca este suficient sa vezi caisele sau mandarinele, pentru ca organismul sa reactioneze favorabil, dupa ce ti-a lasat gura apa.

De altfel, s-a constatat ca portocaliul joaca un rol neasteptat in cresterea ratei metabolismului, in consolidarea plamanilor, splinei, pancreasului, dar si in mentinerea tensiunii arteriale normale.

Cercetari efectuate in laboratoare medicale indica faptul ca radiatiile luminoase galbene revigoreaza intreg organismul si ajuta mecanismele motorii ale corpului. Culoarea favorizeaza intarirea muschilor si buna intretinere a functiilor digestive.

Nimic mai placut decat sa te tavalesti in verde

Verdele este culoarea in mijlocul careia ne simtim cel mai bine. Tavalitul in iarba sau plimbarea prin padure au efecte benefice globale asupra organimsului, ce pot concura unele medicamente.

Putem spune fara teama de a gresi ca majoritatea nuantelor de verde au un impact favorabil in mecanismul gandirii, in relaxarea nervoasa si, ca urmare, este prescrisa pentru managementul stresului.

Albastrul, in nuantele delicate ale cerului azuriu si ale marii linistite, induce o stare de calm si produce acea deconectare de care avem nevoie pentru un somn linistit.

Multa lume stie ca o veioza cu abajur bleu, slab luminata, induce seara starea de somn mai bine decat un intuneric total.

Violetul, culoare nefasta?

Efectele culorilor indigo si violet sunt foarte controversate. Terapeutii au cazut de acord ca nuantele relaxeaza si incetinesc sistemul neuro-muscular, cardiovascular si limfatic. Pentru unii, totusi, violetul este o culoare nefasta, chiar de doliu.

Un amanunt de care putina lume isi mai aduce aminte: intr-una din ultimele sale dorinte, inainte sa moara, regina Maria a Romaniei (sotia regelui Ferdinand si mama lui Carol al II-lea) a cerut ca la inmormantarea sa sa nu se poarte doliu negru. Sa se poarte doliu violet.

Dorinta a fost respectata. In trista zi din anul 1938, drapelele Romaniei au fost coborate in berna, alaturi de o panza violeta.

Un domeniu inca insuficient explorat

Este greu sa prezicem astazi viitorul unei tehnici care, deocamdata, nu se poate lauda decat cu un nume pretentios: cromoterapia. Totusi, este dovedit ca lumina colorata si-a demonstrat efectele in numeroase cazuri si merita citate cateva:

Imbatranire prematura a pielii, instabilitate psihica, caderi de energie, oboseala, depresie, anxietate, insomnii, obezitate, deficiente imunitare, tulburari de atentie, tulburari menstruale, scaderi de libido, dureri de cap, umflarea extremitatilor, abuz de droguri, tendinte de sinucidere, probleme articulare, fracturi, arsuri, rani.

Monstri sacri ai culorii

Gandind ca, poate cei mai avizati sa se exprime in materie de culoare sunt maestrii picturii, ma voi referi la cateva cazuri.

Matisse ii scria pictorului roman Theodor Pallady ca nu conteaza atata cum desenezi, cat conteaza cum colorezi. Si nu conteaza cum colorezi, cat conteaza cum asociezi culorile: rosul langa albastru spune una, verdele langa brun exprima alta, albul langa negru este ceva cu totul aparte.

Formulata altfel, aceeasi idee a revolutionat pictura europeana prin aparitia impresionismului in secolul XIX. Acesti maestri ai noii arte au mers pana la negarea formei in favoarea nuantelor de tot felul, iar arta lor a ramas nemuritare mai ales prin felul de a asterne culorile.

Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca daca cei sensibili in arta sunt tulburati privind tablourile lui Manet, Monet, Renoir, Pissaro si - fara falsa modestie - Grigorescu sau Andreescu, destui privitori trec indiferenti, fara sa observe macar daca tabloul este atarnat corect sau de-a-ndoaselea.

De aceea, chiar si pretentioasa fototerapie depinde in mare masura de cel care o recepteaza. Pe unii ii poate extazia, pe altii ii lasa indiferenti, poate chiar ii enerveaza.

De altfel, acelasi lucru se poate spune si despre multe medicamente recunoscute, omologate, aprobate si laudate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tratament cromoterapie, #culori stare spirit, #terapie culori , #tratament