Cum tratam entorsele de gradul I

Advertorial
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 17:11
137685 citiri
Cum tratam entorsele de gradul I
Foto: www.catenapascupas.ro

Multe dintre boli sau accidente au o anumita sezonalitate. Vara, arsurile solare sunt cel mai des intalnite, iar iarna, pe langa viroze si gripe, cele ortopedice ating cote inalte de frecventa. Cel mai des intalnite probleme ortopedice sunt entorsele.

In timpul sezonului rece, din cauza depunerilor de polei, acestea sunt mai dese, foarte multe persoane alunecand pe gheata sau zapada.

De cele mai multe ori, aceste accidente sunt usoare dar, si in acest caz, este bine sa va vada un doctor.

Despre entorse

Entorsele sunt afectiuni ale ligamentelor dintre talus si peroneu si se produc atunci cand talpa merge spre interior (spre piciorul opus) si glezna spre exterior. Cum se spune, ne scrantim glezna.

Ligamentele sunt astfel afectate si apar disconfortul la mers sau, in cazurile grave, rupturi partiale sau totale. Drept urmare, entorsele sunt de 3 feluri, usoare - gradul I, partiale - gradul II, totale - gradul III.

Daca pentru entorsele de gradele II si III, toata lumea se duce la medic pentru tratament deoarece nu se poate calca pe picior si durerile sunt mari, pentru entorsele de gradul I sunt multi oameni care lasa sa treaca de la sine. De mentionat ca in acest caz, entorsa se va vindeca destul de greu, in aproximativ 3 luni.

Ce ar trebui facut in caz de entorsa de gradul I?

Daca si numai daca nu se poate ajunge chiar deloc la medicul ortoped sau macar la medicul de familie, atunci farmacistul poate sa recomande un gel pentru a masa glezna, un antiinflamator oral si un pansament gastric pentru antiinflamator.

De asemenea, farmacistul poate sa recomande si cateva zile de repaus pentru picior si, evident, sa se poarte o orteza de glezna in perioada urmatoare.

Ce este orteza pentru glezna?

Gleznierele, sau ortezele de glezna, sunt niste bandaje profesionale, realizate din materiale speciale care ajuta glezna sa stea stabila, o fixeaza in timpul mersului si se reduce astfel inflamatia.

Fasa elastica a ortezei permite miscarea gleznei dar, in acelasi timp, sustinerea ei pentru minimizarea efortului.

Pe timpul noptii nu se poarta niciodata orteze pentru glezna, ci doar atunci cand suntem activi.

Ce fel de orteze exista?

Orteze pentru glezna se gasesc in doua variante, fixe sau mobile. Cele fixe au parti mai tari, precum atelele, care tin gleznele intr-o pozitie stabila, reducand presiunea pusa pe picior. Acestea sunt cele mai potrivite orteze pentru glezna in cazul entorselor de gradul I.

Cele mobile sunt bandajele elastice care lasa piciorul sa se miste in voie. Ortezele sunt realizate din materiale care lasa piciorul sa respire, nu retin umiditatea si pot preveni mirosul neplacut prin eliminarea bacteriilor. De asemenea, ortezele sunt lavabile si se pot purta in orice anotimp.

Pe langa beneficiile purtarii in cazul entorselor, ortezele inbunatatesc circulatia sangvina si au rol de prevenire a accidentelor in cazul efortului sportiv sustinut, mai ales daca zona este sensibila sau cu istoric medical.

Entorsele de gradul II si III

Entorsele de gradul II si III vor reclama consultul medical in special din cauza durerii mult mai mari decat la entorsele de gradul I si prezinta umflaturi si vanatai la nivelul gleznei. Durerea din timpul mersului sau la palpare este mare si nu se poate atinge zona umflata tot din cauza durerilor mari.

Pentru aceste entorse, vizita la medicul de specialitate, la ortoped, este obligatorie deoarece necesita tratament de durata, ghips sau chiar operatie. Daca nu sunt urmate tratamentele si perioadele de repaus propuse de medic, glezna devine extrem de instabila si sensibila.

Tratamentul dupa ureche este de evitat in orice situatie, insa atunci cand durerile sunt mari, vizita la medic este de neinlocuit.

Chiar daca entorsele de gradul I sunt mai usoare, nu au dureri mari si uneori umflatura este minora si glezna poate nici sa nu se invineteasca, o vizita la doctor este cea mai buna solutie pentru tratarea ei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#orteza glezna, #tratament entorsa glezna , #tratament