Dializa fara aparat - inventia unui roman, de zece ori mai ieftina decat tratamentul clasic

Luni, 09 Mai 2011, ora 14:29
13051 citiri
Dializa fara aparat - inventia unui roman, de zece ori mai ieftina decat tratamentul clasic
Foto: Evenimentul Zilei

O inventie romaneasca, premiata cu aur in 2010 la Salonul International de Inventii de la Geneva, prin care, pentru dializa este folosit propriul organism (peritoneul) in locul aparatului, isi gaseste cu greu sponsori. Asta in conditiile in care preturile pentru tratament ar scadea de zece ori.

Inventia apartine medicilor romani de la Spitalul "Sf. Ioan" din Bucuresti. Este vorba de profesorul Alexandru Ciocalteu si doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David si Alexandru Ionel Checherita. Cei trei au inventat o noua metoda revolutionara de dializa, peritoneofiltrarea.

"In aceasta metoda este folosit peritoneul ca membrana de dializa, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul ", a declarat, luni, profesor doctor Alexandru Ciocalteu, citat de Mediafax.

Mai exact interventia echipei medicale consta in a produce "urina prin stoarcerea sangelui din vasele peritoneului". Medicii folosesc chirurgia laparoscopica pentru a produce hipertensiune in vasele din peritoneu care elimina urina fiziologic prin vezica urinara. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic doua microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celalalt pentru a elimina lichidul prin vezica.

"Nu am crezut ca aceasta inventie care ar reduce preturile de zece ori va astepta aproape un an sponsori pentru a incepe studiile. Poate ca inventia deranjeaza o afacere mondiala de peste 65 de miliarde de euro tocmai prin scaderea preturilor de zece ori. O inventie premiata cu aur la Geneva, dar fata de care marile companii producatoare de rinichi artificiali si materiale de dializa nu arata interes deosebit. Este soarta multor inventii exceptionale ale cercetatorilor romani", a spus profesorul Ciocalteu.

Potrivit acestuia, recent, un inginer roman a oferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilor experimentale.

"Studiile efectuate anunta un eveniment in lumea medicala, deoarece s-a dovedit ca peritoneofiltrarea este o metoda viabila care permite nu numai scaderea costurilor acestui tratament, dar si o imbunatatire evidenta a calitatii vietii bolnavilor din dializa", a explicat profesorul Ciocalteu.

In Romania sunt aproape 10.000 de pacienti dializati pentru insuficienta renala cronica, iar costul terapiei acestor bolnavi - suportat de CNAS - depaseste o suta de milioane de euro pe an. In opinia lui Ciocalteu, "companiile ar avea de castigat daca ar accepta acest procedeu revolutionar pentru sanatate".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#inventie romaneasca premiata, #dializa fara aparat, #procedeu revolutionar sanatate , #tratament