Dr. Tarek Nazer iti spune cum sa-ti ajuti organismul sa se vindece dupa o fractura

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 15:15
15081 citiri
Dr. Tarek Nazer iti spune cum sa-ti ajuti organismul sa se vindece dupa o fractura
Foto: Doctor Tarek Nazer

In perioada de vara multe persoane practica diferite sporturi si se expun mai mult accidentarii si aparitiei unei fracturi ce necesita o imobilizare sau cateodata chiar si operatie.

Sunt anumite lucruri care ne pot ajuta sa grabim procesul de vindecare, explica pentru Ziare.com medicul ortoped Tarek Nazer.

Cele mai frecvente fracturi apar la oasele gleznei si ale antebratului in cazul tinerilor si cele de sold in cazul varstnicilor.

Din pacate, procesul de vindecare este unul lung, iar pacientii, in general, sunt nerabdatori sa se faca bine, insa timpul de vindecare variaza intre 6 si 16 saptamani, in functie de tipul fracturii si de osul fracturat.

Varsta, starea generala de sanatate si fluxul sanguin de la nivelul fracturii pot influenta vindecarea, dar sunt cativa factori care pot ajuta in grabirea procesului de vindecare:

1. Oprirea fumatului - nu este usor si multe persoane nici nu-si doresc acest lucru, insa fumatul are un efect negativ in procesul de vindecare a osului. Studiile arata ca cei care fumeaza 10 tigari pe zi pot avea intarziere in vindecare cu 10-20% fata de o persoana nefumatoare, de aceea, este recomandata cel putin reducerea numarului de tigari fumate pe zi macar in perioada vindecarii.

2. Dieta echilibrata - vindecarea osului si formarea calusului au nevoie de minerale si vitamine. Nu este neaparat o nevoie de un supliment alimentar pentru a grabi procesul de vindecare, ci doar de o dieta bogata in vitamine si minerale.

3. Calciul este esential pentru formarea calusului. De aceea, este important sa aflam daca avem carenta de calciu, iar daca exista, sa o tratam pentru a grabi procesul de vindecare a osului.

4. Respectarea planului de tratament, indiferent daca este o imobilizare cu atela, aparat gipsat sau orteza. Trebuie intotdeauna sa respectam indicatiile medicului pentru a obtine cele mai bune rezultate. Daca scoateti gipsul sau orteza inainte de perioada recomandata de catre medicul ortoped, puteti risca aparitia unei noi fracturi sau intarzierea procesului de vindecare si aparitia pseudo-artrozei.

Citeste si Dr. Tarek Nazek explica ce impiedica osul sa se sudeze dupa o fractura

5. Intrebati medicul de alte metode de tratament posibile. In unele cazuri exista mai multe tipuri de imobilizari pe care le putem aplica si nu intotdeauna medicul le explica pe toate, de aceea, mereu este important sa aflati daca aveti si alte optiuni, cum ar fi sa purtati orteza in loc de gips.

6. In final exista metode alternative care ajuta la grabirea procesului de vindecare a osului prin diferite tehnici. De exemplu, injectarea de PRP sau Bone Marrow in zona fracturii, stimularea prin hiperbara ce asigura un flux sanguin mai mare, prin magnetoterapie sau ultrasunete, dar este important sa nu faceti nimic fara recomandarea medicului. Aceste metode sunt valabile numai in anumite situatii.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cum se vindeca fracturile repede, #recomandari vindecare fracturi , #tratament