Efectul antiinflamator al curcuminului in organismul uman

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 08:02
37475 citiri
Efectul antiinflamator al curcuminului in organismul uman
Foto: Iana Life Srl

Se stie de secole ca turmericul are actiune antiinflamatoare. Tratamentele din vechime in cele mai multe cazuri sunt sigure, dar in general nu au fost subiectul unor cercetari medicale aprofundate si ca urmare sunt ignorate, deoarece componentele lor active nu sunt clar definite.

Din fericire, nu acelasi lucru se poate spune despre curcumin, componenta turmericului care ii da aceasta proprietate antiinflamatoare. Identificat in urma cu peste 100 de ani, asupra curcuminului s-au facut o serie de cercetari sub egida National Institutes of Health (NIH), agentia de cercetare in medicina a Statelor Unite. Prin NIH sunt finantati mii de oameni de stiinta din universitati si centre de cercetare de pe tot cuprinsul Americii si al globului.

Curcuminul este cel mai puternic antiinflamator natural

Sute de studii au aratat ca are efecte comparabile cu substante medicamentoase puternice (de ex. Ibuprofen, hidrocortizon, fenilbutazona), dar fara efectele negative ale acestora asupra organismului uman. Efectul antiinflamator al curcuminului este dat de capacitatea acestui polifenol de a inhiba activitatea unor enzime care joaca un rol important in producerea si mentinerea inflamatiei la nivel cronic.

S-a demonstrat capacitatea curcuminului de a regla numerosi factori, cytokine, kinaze proteice, molecule de adeziune, molecule redox si enzimele cauzatoare de inflamatii. S-a dovedit ca procesul inflamator joaca un rol major in majoritatea bolilor cronice, cum ar fi cele neurodegenerative, cardiovasculare, pulmonare, metabolice, autoimune si neoplazice. In numeroase articole publicate atat pe site-ul NIH, cat si de catre alti cercetatori, se prezinta dovezi in favoarea rolului pe care-l joaca curcuminul in prevenirea si tratamentul diverselor boli cronice pro-inflamatoare. Toate aceste trasaturi, combinate cu siguranta farmacologica si cu costul redus, fac din curcumin un agent deosebit de interesant de explorat.

Curcuminul si-a aratat potentialul terapeutic in diverse boli cronice, in cadrul carora se stie ca inflamatia are un rol major de la afectiunile articulare pana la Alzheimer (AD), Parkinsonul, scleroza multipla, epilepsia, accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiovasculare, cancerul, alergiile, astmul, bronsita, colita, ischemia renala, psoriazisul, diabetul, obezitatea, depresia, oboseala si SIDA.

Curcuminul si afectiunile articulatiilor

Artrita este o stare patologica ce este caracterizata de inflamatie articulara, fenomen de obicei acompaniat in mod variabil de urmatoarele semne: durere, tumefactie, temperatura locala crescuta, inrosirea tegumentelor periarticulare si limitarea functiei articulatiei implicate.

Exista peste 100 de tipuri de artrite. Cele mai frecvente 3 subcategorii sunt: guta, osteoartrita (OS), artrita reumatoida (RA)

Guta apare ca raspuns la prezenta cristalelor de urat sodic monohidrat in articulatii, oase si tesuturi moi si se trateaza cu agenti antiinflamatori nonsteroidieni (NSAID), colchicina pe cale orala sau intravenos si glucocorticoide intravenos sau intra-articular. Toate si-au dovedit eficienta in stoparea crizelor acute de guta, dar toate au si efecte secundare severe.

Osteoartrita (OA), tipul de artrita care se afla pe locul doi ca raspandire in lume, este rezultatul leziunilor unui cartilaj articular, induse de o combinatie de factori genetici, metabolici, biochimici si biomecanici. In mod normal OA se trateaza cu analgezice, precum acetaminofenul (paracetamol) sau opioidele (ex. tramadol), agenti antiinflamatori nonsteroidieni (NSAID), dar si prin terapii intra-articulare (glucocorticoide si acid hialuronic).

Artrita reumatoida (AR), a treia ca frecventa in lume, este o boala proinflamatoare cronica, ce se caracterizeaza prin hiperplazia celulelor fibroblastice sinoviale. Ca numeroase alte boli autoimune, artrita este mult mai frecventa in lumea occidentala decat in alte parti ale globului. Desi motivele pentru aceasta "predilectie" nu sunt inca bine intelese, se stie ca stilul de viata joaca un rol important.

AR este mult mai frecventa la femei (75% vs 25%), ceea ce sugereaza rolul hormonilor in etiologia bolii. In patogeneza artritei este foarte bine documentat rolul cytokinelor inflamatorii (TNF, IL-1, IL-6) si al chemokynelor, al enzimelor inflamatoare (COX-2, 5-LOX, si MMP-9) si al moleculelor de adeziune. S-a demonstrat ca aproape toti mediatorii inflamatiei, care au legatura cu artrita, sunt controlati de factorul de transcriere NF-κB.

Deoarece tratamentele pentru artrita sunt ineficiente, produc efecte secundare substantiale si sunt relativ costisitoare, produsele naturale, care nu prezinta niciunul din aceste dezavantaje, ofera noi posibilitati de tratament. Conform unui mare numar de studii, curcuminul are un foarte mare potential de a ajuta in tratamentul artritei prin efectul antiinflamator foarte puternic deoarece inhiba cytokinele inflamatorii, enzimele inflamatoare (COX-2 SI 5-LOX), metaloproteinazele matriceale neutre (MMP) si influenteaza TNF-α, actiuni prin care reduce durerile si creste mobilitatea in afectiunile articulare. Mai multe informatii gasiti aici.

Studiile clinice indica necesitatea administrarii a aproximativ 1 gram de curcumin zilnic in tratarea afectiunilor articulare, insotit de extractul de piper nergu fara de care nu se absoarbe in organism.

Avand in vedere faptul ca planta simpla, turmericul, are o concentratie de doar 3-5% curcumin, ar trebui consumata zilnic o cantitate de 20-35 g de condiment, ceea ce este aproape imposibil. De aceea se recomanda folosirea directa a extractului de turmeric, care contine un procent de 95% curcuminoid (substanta activa) - Curcumin 95. Mai multe infomatii despre condimentul turmeric si substanta curcumin gasiti aici.

O foarte importanta caracteristica de care trebuie sa se tina seama la administrarea de curcumin este absorbtia foarte slaba a acestuia in sange. Luat ca atare, curcuminul ajunge intr-o proportie nesemnificativa la nivelul tesuturilor. Pentru a putea fi absorbit de catre organismul uman este necesara administrarea concomintent cu piperine - extract de piper negru.

PRODUSUL IANA LIFE Curcumin 95% cu Bioperine

Capsulele IANA LIFE Curcumin 95 contin curcumin cu o concentratie de 95% si Bioperine (extract de piper negru), care creste biovalabilitatea substantei active cu pana la 2000% si fara de care curcuminul se absoarbe in organism in cantitati nesemnificative. Este singurul produs curcumin 95 prezent pe piata romaneasca care are continut de extract de piper negru.

Numar capsule: 60

Continut/capsula: 350 mg curcumin (extract curcuma standardizat 95% curcuminoide), 5 mg Bioperine (extract piper negru standardizat 95% piperina), 45 mg substanta antiaglomerare (celuloza microcristalina si stearat de magneziu vegetal)

Capsule Vcaps 100% vegane

Tara de origine - India, Croatia

Mod de administrare: 1-3 capsule/zi (in timpul mesei) sau conform recomandarii consultantului de specialitate.

Contraindicatii: Nu este recomandat persoanelor care sufera de boli tiroidiene, femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza. Persoanele aflate sub tratament medicamentos trebuie sa consulte medicul inainte de administrare.

Capsulele produsului Iana Life Curcumin 95 contin Bioperine®- extract 95% de piperine din piper negru. Bioperine® este produs patentat, testat si sustinut prin numeroase studii pentru capacitatea sa de a creste biodisponibilitatea compusilor nutritionali. Pentru mai multe informatii accesati link-ul http://bioperine.com/curcumin.html

Astfel, prin simpla administrare a unei capsule, beneficiati si de efectele fantastice ale curcuminului in stare pura, si de cresterea biovalabilitatii acestuia, astfel incat substanta activa sa poata ajunge in tesuturi.

Pentru informatii suplimentare si comenzi accesati site-ul nostru www.curcumin95.ro.

Va asteptam!

Foto: Iana Life Srl

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Curcuma Iana Life, #curcuma beneficii tratament, #curcuma aniinflamator, #curcuma remedii naturale , #tratament