La ce se folosesc infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite si ce beneficii aduc

Marti, 15 August 2017, ora 14:23
49024 citiri
La ce se folosesc infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite si ce beneficii aduc

Infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite sau "platelet rich plasma") reprezinta cea mai buna metoda de tratament folosita in prezent pentru diverse afectiuni.

Astfel de infiltratii se recomanda in caz de:

  • Artrite si artroze;
  • Leziuni de coafa rotatorie;
  • Leziuni de menisc sau ale ligamentului incrucisat anterior;
  • Bursite de sold, genunchi, cot, umar etc;
  • Tendinite (achileana, patelara, plantara, peritrohanteriana etc.);
  • Condropatii;
  • Rupturi musculare;
  • Epicondilite;
  • Sinovite;
  • Fracturi;
  • Dureri ale coloanei vertebrale.

Citeste si cum apare artroza genunchiului si cand se recomanda proteza

Cum se obtine PRP?

In 12 minute si printr-un procedeu simplu, se recolteaza sange de la pacient (asemanator oricarei recoltari pentru analize uzuale). Acesta se introduce apoi intr-o eprubeta speciala si se pune la centrifugat, pentru a obtine plasma cu o cantitate de trombocite de noua ori mai mare fata de valoarea normala din sange. Tratamentul se realizeaza prin injectarea plasmei in zona afectata.

Cum actioneaza?

Procesul de reparare incepe, in general, cu o etapa inflamatorie care dureaza in jur de 2-3 zile, urmata de proliferarea celulara in care se produce eliberarea celulelor noi si a factorilor de crestere la locul afectiunii. Apoi incepe ultima etapa de remodelare a tesutului in care se produce diferentierea celulelor noi formate care iau locul celor distruse.

Care sunt avantajele?

Este o metoda simpla, cu preparare rapida, care ajuta la regenerarea tesuturilor afectate, reduce timpul de recuperare si durerea, initieaza mecanisme proprii de vindecare si nu are risc de alergii.

In plus, costul tratamentului este semnificativ mai mic decat alte tipuri de tratamente.

De cate injectari este nevoie?

In general este nevoie de 1-3 injectari, in functie de tipul afectiunii si de stadiul evolutiv al acesteia.

Care sunt contraindicatiile?

Nu se recomanda persoanelor care sufera de trombocitopenie, anemie severa sau cu tulburari de coagulare.

Cum se face recuperarea?

Dupa efectuarea infiltratiei, pacientul ramane in cabinet pentru 10-15 min, timp in care efectueaza exercitii de flexie-extensie, ce ajuta la integrarea substantei in cavitatea articulara. Urmeaza doua zile cu tratament antialgic postinfiltratie, apoi se incepe un program cu exercitii de recuperare stabilite in functie de afectiunea fiecaruia.

Tratamentul cu PRP este foarte eficient daca se tine cont de stadiul clinic al afectiunii si de indicatiile medicului.

Citeste si ce este condromalacia patelara si cum se trateaza, dar si cum poti fi un meteorolog bun daca suferi de artroza.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ce este infiltratia cu PRP, #Infiltratia cu PRP, #beneficii infiltratie PRP , #tratament