La ce sa te astepti dupa masa copioasa de Craciun

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 12:26
3897 citiri
La ce sa te astepti dupa masa copioasa de Craciun
Foto: Pixabay

Alimentatia excesiva de Sarbatori poate avea urmari neplacute asupra starii noastre generale de sanatate si, in special, a sistemului digestiv, atentioneaza nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Digestia reprezinta o serie de reactii chimice in care alimentele sunt descompuse in componentele din care ne luam nutrientii si energia. Materialul care ramane dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare.

Cum ar trebui sa arate masa de Craciun, ca sa nu te ingrasi - Cand mananci desertul si ce sa nu combini cu carnea de porc - Interviu

"O parte dintre aceste resturi sunt gaze inodore in conditii normale, ele sunt purtate usor de intestin, acestea sunt metanul, oxigenul, azotul. Trecerea acestor gaze fara durere este cunoscuta sub numele de flatulenta si cu totii traim aceasta parte normala a digestiei. Insa, cand se produc alte gaze, la temperaturi si presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplacut.

Gazele formate in acest caz sunt niste compusi care contin sulf si produc acea stare de disconfort, chiar dureroasa, cand abdomenul se baloneaza si devine dificil chiar sa ne imbracam. Persoanele care au in mod curent aceasta problema sufera probabil de o intoleranta alimentara iar balonarea este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat", explica nutritionistul.

Alimentele care duc la balonare

Cateva dintre cauzele cel mai des intalnite ale balonarii sunt alimentatia excesiva - atunci cand se consuma portii mari de alimente si se mai si combina macronutrientii (proteine, lipide, glucide) in mod necorespunzator, apare fenomenul de balonare.

Exista o serie de alimente care ar putea cauza balonare: fasolea, conopida, varza, ceapa, usturoiul, care trebuie sa fie consumate in cantitati limitate sau chiar eliminate din dieta.

O alta cauza este intoleranta alimentara - mai ales la lactoza si la gluten. "Intoleranta anumitor alimente poate fi stabilita doar prin teste specifice si trebuie sa ne adresam unui medic gastroenterolog", sustine Lygia Alexandrescu.

Aerofagia - inghitirea unor cantitati mari de aer poate cauza balonare, iar lucrurile simple cum ar fi vorbitul in timpul mesei, bautul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei trebuie eliminate pentru a reduce incidenta balonarii.

De asemenea, sindromul de colon iritabil este adeseori asociat cu balonarea, insa evaluarea si tratamentul vor fi facute de catre un medic de specialitate.

"Constipatia - este una dintre cauzele cele mai frecvente ale balonarii. Pentru combaterea constipatiei trebuie crescuta cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate etc. De asemenea, trebuie consumate 8 pahare cu apa pe zi, deoarece, in absenta fluidelor, constipatia devine si mai severa", sustine nutritionistul.

Cum scapam de balonare

Potrivit acesteia, atunci cand suferim de balonare putem sa facem o plimbare usoara dupa masa - miscarea putand stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva.

"Exista medicamente care contin niste substante specifice si care descompun repede gazele formate in exces. Ceaiul de menta sau de fenel ajuta la eliminarea gazelor. Fibrele alimentare - trebuie consumate in cantitati mai mari in cazul in care balonarea este cauzata de spasm intestinal. Eliminarea stimulentilor - ceai negru, cafea, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv. Atentie la lactate - acestea pot fi inlocuite in dieta cu produse similare care nu contin lactoza. Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor - pentru a scadea incidenta aerofagiei. Observarea si notarea alimentelor care produc balonare si, implicit, eliminarea lor din dieta", a sustinut nutritionistul.

In opinia acesteia, balonarea poate semnala prezenta unor afectiuni serioase ale tractului digestiv si, daca nu cedeaza prin remedii simple, aplicate acasa, este necesar sa ne adresam medicului pentru un examen complet.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cauze balonare, #masa Craciun, #tratament balonare , #tratament