Medicamentele si efectul de bumerang: efecte secundare ale tratamentelor

Marti, 12 Martie 2013, ora 18:17
7801 citiri
Medicamentele si efectul de bumerang: efecte secundare ale tratamentelor
Foto: infoniac.ru

Leacurile primitive, mai toate naturiste, aveau un mare atu fata de complicatele preparate de astazi, oferite prin branduri de renume: nu prea aveau efecte secundare.

Astazi, citind prospectul oricarui medicament, descoperi ca este excelent pentru vindecarea unui organ bolnav, dar trebuie sa fii precaut ca sa nu imbolnavesti un altul, sanatos tun. Acesta este principalul inconvenient al substantelor chimice si de sinteza fata de clasicile leacuri babesti, obtinute direct din natura, noteaza Infoniac.

Exemple sunt nenumarate si nu ne propunem sa epuizam subiectul in randurile de fata. Ne marginim la cateva situatii, care pot da de gandit atunci cand ai de ales intre o pastila si - sa zicem - un ceai medicinal.

Amnezia

Amnezia are forme foarte variate. Unii nu-si mai recunosc cunoscutii sau chiar rudele, altii au uitat ceea ce invatasera mai demult prin scoli, iar altii pleaca de acasa sa-si cumpere de mancare si, pana sa ajunga la magazin, uita pentru ce au plecat.

Adesea, amnezia este rezultatul folosirii fara discernamant a sedativelor si somniferelor. La prescrierea lor, medicul tine seama de trei factori: asocierea cu alte medicamente, starea de sanatate si varsta. In functie de ele, el individualizeaza doza, care trebuie respectata strict.

Anosmia

Pierderea partiala sau totala a simtului olfactiv (anosmie) este un fenomen putin cunoscut, desi boala ar trebui sa-i deranjeze pe cei afectati. Simtul mirosului ne determina sa respingem alimentele neagreate de organism, sa le savuram pe cele agreate si sa ne ferim de alimentele alterate.

Anosmia se instaleaza adesea la cei care isi administreaza necontrolat medicamente pentru tratarea hepatitei, a leucemiei si a sclerozei. Din fericire, afectiunea nu este ireversibila.

Specialistii citeaza cazul unui pacient din Croatia, care, dupa un asemnea tratament intensiv, nu a mai putut mirosi nimic timp de 13 luni, dupa care simtul a inceput sa revina treptat. Lipsa mirosului are efecte in mult mai multe planuri ale vietii decat ti-ai putea imagina.

Foamea nocturna

Dorinta de a manca in timp ce altii dorm se trezeste la persoane care au fost tratate cu unele hipnotice, fara sa se respecte dozajul sau concomitent cu alte medicamente, despre care, de cele mai multe ori, medicul nu a stiut. Foamea in timpul noptii este un inconvenient major, iar alimentele consumate in acest interval ingrasa mai mult decat cele consumate ziua.

Foamea noctura apare mai ales la pacientii care, tratati cu hipnotice, nu respecta conditiile obligatorii la un asemenea tratament: fara cafea, fara tutun, fara alcool.

Scaderea libidoului, depresia si chiar accidentul cardiac

Cand au aparut pilulele contraceptive, in secolul trecut, s-a avansat insistent ideea ca ele nu au efecte secundare si nu dauneaza sanatatii.

Intre timp, s-a constatat ca induc destule stari neplacute, ca: dureri de cap, ameteli, cresterea sanilor in cazul supradozajului, greata, scaderea dorintei sexuale, indispozitie, chiar depresie.

Studii recente au aratat ca femeile fumatoare prezinta un risc sporit de accident cardiac, in cazul cand isi administreaza frecvent pilula.

Rezistenta la antibiotice

Aceste efecte ar putea fi frecvente, dar ele se reduc cand sunt respectate prescriptiile medicale, mai ales privind intervalele si durata tratamentului.

Pericolul cel mai mare este intreruperea tratamentului, situatie care apare atunci cand pacientul crede ca s-a facut bine prematur, el "plictisindu-se" sa tot inghita tablete.

In acest caz, bacteriile devin rezistente, iar o noua administare a antibioticului nu va mai avea efect in viitor.

Oboseala, greturi, hipertensiune

Aproape toate vitaminele se gasesc in alimentele pe care le consumam zi de zi si, luate pe aceasta cale, nu produc vreun efect secundar. Desi e drept ca vitaminele, ca medicament, sunt mai putin ofensive decat alte doctorii, ele produc reactii neplacute in cazul supradozajului.

Din pacate, cel mai adesea in cazul lor se exagereaza cu dozele. Cea mai agreata de bolnavi este vitamina C, pe care organismul o elimina oarecum usor, chiar si in cazul dozelor depasite.

Efectele secundare produse prin consumul vitaminelor in exces se manifesta de obicei prin oboseala, dureri de cap, greturi, ameteli, hipertensiune, constipatii si, in mod indirect, tulburari sexuale.

Am zis indirect, in sensul ca e greu sa-i mai arda de sex pacientului care are dureri de cap, greturi, ameteli si, in plus, mai e si constipat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#medicamente efecte secundare, #medicamente supradozaj, #tratamentul antibiotice efecte secundare, #exces vitamine efecte secundare , #tratament