Menta, planta de leac si magica

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 08:19
23520 citiri
Menta, planta de leac si magica

Menta (Mentha piperata), numita si izma, camfor, iarba neagra, izma buna, izma de leac, minta, minta de gradina in functie de zona geografica in care creste, este un remediu natural cunoscut si apreciat de secole datorita aromei si calitatilor sale deosebite.

Hipocrat considera ca menta este afrodisiaca si o recomanda in tratarea impotentei, dar o interzicea soldatilor considerand ca i-ar putea deturna de la indatoririle lor militare. Stiinta moderna i-a dat dreptate lui Hipocrat. Pliniu o folosea ca analgezic in timp ce chinezii o utilizau ca antispasmodic si calmant.

Filipinezii o considera si azi "yerba buena", adica iarba buna impotriva tuturor relelor. Cand aveau de facut drumuri mai lungi, taranii romani isi puneau frunze proaspete de menta in opinci pentru ca drumul sa li se para mai usor si mai scurt.

Frunzele proaspete de menta potoleau candva setea calatorilor si alungau oboseala. Tot prin satele romanesti, menta era folosita in descantecele de dragoste, de desfacut farmece, de plamadeala inimii.

De la menta se culeg frunzele inainte ca planta sa infloreasca, prin iulie, august si apoi, in septembrie sau, ori de cate ori este nevoie pentru a avea in permanenta frunze proaspete.

Infuzia din frunze de menta se prepara turnand 200 ml de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul pentru 15 minute, apoi se strecoara si se bea calda. Se recomanda infuzia la ameteli, migrene, dureri de cap, inflamatii ale gatului, respiratie urat mirositoare. Cu infuzie se poate face si gargara de trei, patru ori pe zi.

Pentru ca menta are proprietati antiinflamatoare si antiiritante, infuzia poate fi folosita si la calmarea tenurilor iritate sau grase. Fata se tamponeaza zilnic, efectul fiind vizibil dupa cateva zile.

Otetul aromatic se obtine turnand un litru de otet din vin peste 60 de grame de planta proaspata. Se lasa la macerat 30 de zile, agitand vasul zilnic. Se strecoara si se foloseste sub forma de comprese sau frectii locale impotriva durerilor reumatice si lombare, luxatii, entorse.

Pentru calmarea durerilor abdominale la copii se folosesc cataplasme cu Frunze proaspete, oparite. Pulberea din frunze bine uscate si macinate de doua ori in rasnita de cafea se recomanda pentru refacerea mucoaselor intestinale si calmarea colonului iritabil. Se ia cate o lingurita rasa de pulbere, de doua, trei ori pe zi, amestecata cu lapte sau miere.

De menta care este si un detoxifiant excelent, nu trebuie sa se abuzeze deoarece constipa. Cel mult doua ceaiuri pe zi sunt suficiente chiar si cand se bea impotriva crampelor intestinale, indigestiei ori balonarii.

Sa avem sanatate!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#menta infuzie, #menta proprietati, #menta otet aromatic, #menta cules , #tratament