Morfina: 10 motive pentru a nu te teme de ea

Marti, 01 Februarie 2011, ora 07:17
98283 citiri
Morfina: 10 motive pentru a nu te teme de ea
Foto: Arhiva

Morfina, analgezicul cel mai eficace, ramane inca subutilizata in Franta, de exemplu, unde continua sa produca frica, atat bolnavilor, cat si medicilor.

Doctorul Gerard Mick, neurolog la Spitalul de neurologie din Lyon si coordonatorul unei campanii impotriva durerii, explica de ce trebuie sa avem incredere in acest medicament, intr-un articol publicat in revista Notre temps.

1. Morfina usureaza toate durerile

Considerata tratamentul de referinta impotriva durerilor canceroase, ea este indicata si in alte numeroase cazuri. Schematizand, se poate spune ca trateaza dureri cu intensitate crescuta, cat si dureri rebele ce scapa de sub actiunea altor medicamente.

Este folosita in spitale, in cazuri urgente de fracturi sau operatii ortopedice, de fapt, destul de devreme, din momentul in care se stie ca suferinta va fi foarte puternica.

Se poate recurge la tratamentul cu morfina si in cazul durerilor care rezista la analgezice mai putin puternice, in special pentru durerile cronice: in timpul puseelor inflamatorii acute de reumatism, in anumite cazuri de sciatica rebela. Foarte eficace este si impotriva durerilor inflamatorii ale sistemului nervos.

2. Poate fi prescrisa pe termen lung

Este indicata ca medicament care nu produce niciun risc, pentru tratarea unei dureri acute si de scurta durata, dar in egala masura pe termen lung.

Nu exista durata minimala, dar nici maximala, ci pur si simplu eficacitatea sa in usurarea durerii dicteaza modul in care trebuie folosita, perioada cat si cantitatea.

3. Este un produs bine suportat

Putine medicamente, asa cum este morfina, pot fi prescrise pentru o arie larga de dureri. Singura contraindicatie veritabila, dar rar intalnita, consta intr-o eventuala alergie.

In schimb, exista reactii secundare potentiale, dintre care cea mai frecventa pare a fi constipatia, ce se poate regla printr-un tratament adecvat.

4. Morfina nu te impiedica sa ramai constient

Exceptand constipatia (60% dintre cazuri), acest analgezic poate antrena alte efecte secundare, adesea tranzitorii. Greturile se manifesta la aproximativ 40% dintre persoane.

Nu se considera un argument pentru renuntarea la morfina, fiindca este posibila asocierea unui medicament impotriva lor. Cat despre tulburari de coordonare sau de somn, cazurile sunt rare si intalnite doar cand cantitatea de morfina a fost administrata peste normal.

5. Dozele sunt reevaluate in functie de durere

Morfina poate fi dozata din start, daca este necesar, de exemplu pentru o luxatie de sold in urma unui accident rutier, pana cand suferinta cedeaza. Apoi cantitatile vor fi diminuate.

Prin urmare, morfina este un medicament eficace, simplu de folosit, in momentul in care o anumita doza, nici mai mult, nici mai putin, este necesara bolnavului.

Si la copii este de ajutor, cantitatea prescrisa fiind corelata cu greutatea lor.

6. Accidentele provocate de morfina sunt cazuri rare

Plecand de la o doza mare, care variaza in functie de sensibilitatea fiecaruia, medicamentul poate duce la incetinirea frecventei respiratorii. Daca insa conditiile de supraveghere sunt respectate, aceste dificultati respiratorii nu vor exista.

Cat priveste "accidentele" in sine, ele sunt intotdeauna datorate unei erori medicale.

7. Morfina nu te transforma in toxicoman

Dimpotriva, ea te face sa fii mai putin dependent decat alte medicamente, cum ar fi antidepresivele sau anumite medicamente pentru inima. Dependenta poate fi una fizica, obisnuita, pentru cei care iau un medicament mult timp. Corpul se obisnuieste cu acesta si intreruperea lui trebuie facuta progresiv. Cu morfina, dependenta se constata la bolnavi doar intr-o proportie de 4% .

Daca vorbim de dependenta psihica, atunci vorbim de o antrenare a nevoii zilnice de a lua substanta. Devine de tip toxicomanic, in situatii exceptionale, cand morfina este utilizata ca analgezic la persoanele deja toxicomane sau cu risc crescut.

Din aceasta cauza, precum si a pericolelor respiratorii, in Franta (cum am zis), o perioada de 25 de ani, morfina a fost subutilizata. Bine dozata, insa, morfina nu este un drog.

8. Morfina poate fi folosita la domiciliu

Dupa tipul situatiei si intensitatea durerii, morfina este prescrisa sub diferite forme: pe cale orala (tablete, capsule) sau injectabila, cu ajutorul unei pompite, cu bratara analgezica, ce permite controlul dozei folosite. Are marele avantaj de a actiona foarte rapid (5-10 minute). In plus, dozele utilizate pe cale intravenoasa sunt de zece ori mai mici decat cele ale capsulelor.

9. Si generalistul poate prescrie morfina

Fiindca are competente medicale. El va trebui sa adapteze tratamentul individual, dupa evolutia durerii in 48 de ore, urmand prima prescriptie, apoi efectuand-o regulat. Sunt cazuri in care bolnavul ia mai multe medicamente si atunci e necesara consultarea specialistului din centrele specializate.

10. Doza mica prescrisa la timp e suficienta

Mare atentie la ideile false! Nu trebuie sa "te tavalesti de durere", ca sa recurgi la morfina. A actiona devreme, cu o doza mica, la inceput, te scuteste de anumite dureri.

Sa nu se uite ca morfina este un produs natural, extras din plante, singurul care ofera o paleta larga de folosire si permite o anume flexibilitate, datorita dozajului ce poate fi ajustat mereu.

Poate fi asociata cu alte medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive etc).

Morfina este considerata ca o harta principala in paleta terapeutica de reducere a durerilor. Ar fi bine sa se tina seama de asta, subliniaza doctorul Gerard Mick.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#morfina, #tratament morfina, #efecte adverse morfina , #tratament