Ziare.com

Nou medicament pentru tuberculoza, aprobat dupa 40 de ani

de Anca Serghescu
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 09:36

   

Nou medicament pentru tuberculoza, aprobat dupa 40 de ani
Agentia pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor din SUA a aprobat primul medicament pentru tuberculoza dupa mai bine de 40 de ani.

Este vorba despre un medicament produs de Johnson & Johnson, Sirturo, care se va administra concomitent cu tratamentele deja existente, in lupta cu o radacina care nu mai reactioneaza la alte pastile, relateaza AP.

Agentia avertizeaza insa ca noul medicament vine cu riscuri mari pentru inima, potential mortale, asa ca va trebui prescris cu mare atentie.

Se estimeaza ca o treime din populatia lumii este infectata cu bacteria care cauzeaza boala. Statisticile arata ca 1,4 milioane de oameni mor anual de pe urma tuberculozei.

Medicamentele folosite in prezent pentru tratarea bolii au intrat pe piata in anii '50 - '60. Pentru ca s-a utilizat acelasi tratament, bacteria a devenit rezistenta in timp.

In cadrul testelor, 9 dintre pacientii tratati cu Sirturo au murit, la fel si doi care primeau placebo. Cinci dintre decese au fost puse pe seama tuberculozei, insa in cazul celorlalte patru nu s-a descoperit cauza bolii.

In cazul celorlalti pacienti-subiecti, noul medicament s-a dovedit eficient, ei fiind tratati dupa 83 de zile sau, respectiv, 57 de zile, in cadrul unei alte testari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2396 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor