Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Plante-pansament pentru rani minore

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 09:45
5223 citiri
Plante-pansament pentru rani minore

Sa speram ca ploile vor mai inceta si temperaturile vor reveni la norma termica specifica perioadei in care ne aflam pentru ca astfel sa putem iesi mai des in parc, la plimbare, la iarba verde si, macar in weekend, la munte sau la mare.

Doar ca si in aceste iesiri, absolut necesare pentru recreere, te poti alege, cateodata, din neatentie, cu o julitura, taiere sau vanataie ori intepaturi de insecte. Daca nu-i grav si nu presupune interventia de urgenta a unui medic specialist, ai la indemana plantele care iti pot fi de un real folos.

Nici o rana, taietura sau zgarietura, oricat de mica si neinsemnata ti s-ar parea, nu trebuie lasata la voia intamplarii. Inainte de toate, spal-o bine cu apa si sapun si dezinfecteaz-o cu apa sarata, dupa care aplica, pe locul afectat o compresa sau sau un pansament din plante.

Florile de galbenele au efect cicatrizant si antibacterian. Se poate prepara o infuzie din doua linguri de planta, bine uscata si maruntita, peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se acopera vasul si se lasa 10, 15 minute la infuzat, apoi se filtreaza. La nevoie, cand speli rana, foloseste un pahar de apa in care ai pus 10 ml de tinctura de galbenele si esti sigur ca aceasta nu se va infecta.

Tinctura de galbenele se obtine turnand o jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade peste doua zeci de linguri de pulbere de flori de galbenele. Vasul se inchide ermetic si se lasa la macerat, intr-un loc calduros, timp de doua saptamani. Dupa ce se filtreaza, tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare care se pastreaza la rece, in locuri intunecate. Tinctura se poate folosi timp de doi ani de la data la care au fost culese florile.

In caz de vanatai, arnica, datorita proprietatilor sale antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice si decongestionanate, iti poate fi de un real folos. Tinctura de arnica poate fi procurata de la farmacii, plafar sau magazinele de produse naturiste, dar poate fi preparata si in casa.

Intr-un borcan se pun flori proaspete de arnica, peste care se toarna alcool alimentar, votca sau tuica facuta in casa, cat sa le acopere. Vasul se inchide bine si se lasa 14 zile la macerat, la cald, dupa care lichidul obtinut se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se pun in apa 10, 20 gr de tinctura, se amesteca bine, pana la omogenizare, si se pune pe locul afectat sub forma de comprese.

Intepaturile de insecte pot fi adesea foarte periculoase de aceea este cazul sa actionezi imediat, sa nu lasi ca locul afectat sa se umfle sau infecteze. Nu te scarpina! Taie un catel de usturoi in doua si freaca bine locul unde ai fost intepat. La fel de buna este si ceapa sau otetul ori o frunza de menta proaspata. Apoi, pe locul intepaturii pune un cub de gheata sau o compresa cu apa rece.

Sa avem sanatate!

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#intepaturi de insecte tratament, #galbenele dezinfectante, #ceapa calmant , #tratament