Poti sa slabesti sau sa te lasi de fumat cu ajutorul acupuncturii? In ce afectiuni se poate interveni Interviu

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 08:41
8733 citiri
Poti sa slabesti sau sa te lasi de fumat cu ajutorul acupuncturii? In ce afectiuni se poate interveni Interviu
Foto: Pirasan.ro

Acupunctura este un domeniu despre care nu foarte multa lume stie detalii, desi nu sunt putini cei care apeleaza la ea. Cunostintele multora se opresc la faptul ca presupune folosirea unor ace.

Insa in ce afectiuni poate fi ea folosita? Cand nu da rezultat, daca e cazul? Se poate apela la ea daca se doreste renuntarea la fumat sau scaderea in greutate?

La toate aceste intrebari ne-a raspuns intr-un interviu acordat Ziare.com dr. Codrut Tutu. Potrivit acestuia, varsta minima pentru pacienti este de un an. Cea maxima nu exista.

Ce boli pot fi tratate prin acupunctura - Doza de sanatate Ziare.com

Cuiva care nu a fost niciodata intr-un cabinet de acupunctura, ce i-ati spune? Care e cel mai intalnit mit?

Sunt pacienti care vin pentru prima data intr-un cabinet de acupunctura. In primul rand, este bine sa fie deschisi, pentru ca acupunctura, impreuna cu fitoterapia si psihologia medicala - intr-un cuvant medicina traditionala -, au multe resurse si toti cei care au incredere in acest tratament vor vedea ca totul este posibil.

Exista cateva realitati, care trec, insa, pe nedrept, ca fiind mituri:

- orice afectiune se poate trata cu doar doua ace;

- cu ajutorul acupuncturii poti scoate un om din coma;

- poti sa il scapi de diverse fobii, de depresie;

- acupunctura are un rol important in terapia durerii;

- poti actiona asupra tuturor organelor si functiilor acestora;

- o femeie sterila poate deveni o femeie fertila;

- prin examinarea pulsului radial si pulsului tibetan poti sa afli ce organe sunt iesite din ritm, sunt bolnave;

- poti opri imbatranirea.

La ce nu ar trebui sa se astepte cineva care calca pragul cabinetului? Exista efecte adverse?

Medicina traditionala nu are efecte adverse; in cel mai rau caz, nu are efect si asta se intampla in cazul in care pacientul nu are incredere in acest tratament, caz in care e mai bine sa mearga in alta parte. Sa nu se astepte la durere, la nimic neplacut. Medicina traditionala nu este invaziva si nu provoaca nimic rau in organismul uman. Starea de bine, de sanatate se instaleaza treptat, fara socuri.

Ce afectiuni pot fi vindecate prin aceasta metoda?

Afectiuni ce pot fi tratate: imunitate scazuta, afectiuni endocrine (infectii, chisturi, noduli la sani, adenom hipofizar, sterilitate, fibroame), afectiuni autoimune (psoriazis, lupus, tiroidita Hashimoto), hernii de disc, spondiloze, osteoporoza, depresie si anxietate, insomnie, atrofie cerebrala si cerebeloasa, tumori benigne si maligne, cardiopatia, hipertensiunea, sinuzita, migrene, scleroza in placi etc.

Exista si boli asupra carora nu se poate interveni?

Exista bolnavi asupra carora nu se poate interveni, pentru ca nu au incredere in tratament. In orice afectiune poti interveni, chiar daca pentru putin timp sau sa ii aduci in ultima faza o stare de bine, fizic si liniste sufleteasca.

Cineva caruia ii este foarte frica de ace poate urma un astfel de tratament? Aveti vreo metoda de a-l relaxa sau de a ameliora fobia?

Am avut pacienti care au avut frica de ace si, dupa prima sedinta, aceasta teama a disparut.

Cat de mari sunt acele folosite? Ce le-ati spune celor care se tem de accidente? Exista vreun risc real?

Eu folosesc ace medii de 2-3 cm lungime si o grosime de un sfert de mm. Multi oameni cred ca intepi un centru nervos. Punctul de acupunctura este un por cu caracteristici speciale.

Accidente se pot intampla daca cel care practica acupunctura nu are cunostinte de anatomie si despre energia ce strabate corpul uman.

Eu, personal, am peste 15 ani de practica si nu s-a intamplat niciodata vreun accident. Eu sunt printre putinii care practica medicina traditionala si fac acest lucru din si cu pasiune. Nu imi permit luxul sa fiu neatent.

Cate ace se folosesc, in medie, la o sedinta?

Eu folosesc in medie cam zece ace.

Ati reusit sa ajutati pe cineva sa se lase de fumat prin aceasta metoda? E posibil? In cat timp se obtine efectul scontat, dupa cate sedinte?

Acupunctura poate ajuta un om sa se lase de fumat. Durata variaza de la cateva luni la un an. E bine ca acel om sa nu dezvolte alt viciu in locul fumatului, metabolismul lui sa nu intre in soc, organismul si creierul sa se adapteze din mers cu lipsa acestui viciu.

Se poate interveni si asupra metabolismului sau apetitului, in vederea scaderii in greutate? Cu ce efect?

Se poate interveni, bineinteles, si asupra metabolismului si asupra apetitului. Aici trebuie amintit ca exista un anumit numar de hormoni pentru fiecare kilogram in plus. Din aceasta cauza, e bine sa slabim incet, ca sa si metabolizam hormonii in exces si astfel sa nu ne ingrasam la loc, odata ce am terminat tratamentul.

Si, bineinteles, sa nu intre pacientul in soc metabolic sau sa dereglam activitatea organelor si glandelor endocrine, si in loc sa fim multumiti ca am slabit sa ne trezim cu alte probleme de sanatate.

Ce fel de pacienti va trec pragul cabinetului? Din ce segmente sociale si cu ce suferinte?

Am pacienti din toate mediile sociale si cu un spectru larg de afectiuni, de la o simpla viroza care persista, pana la cancere si scleroze in placi.

Cum e vazuta in Romania acupunctura?

Din ce in ce mai multi oameni prefera tratamentul cu acupunctura si plante. Sunt si oameni care vin si imi spun ca nu au incredere in acest tratament, dar il incearca drept ultima alternativa. Tinand cont ca incep sa apara rezultate bune si la acesti pacienti, inseamna ca pe parcursul tratamentului incep sa aiba incredere in medicina traditionala.

Exista o varsta minima si maxima pentru a putea beneficia de un astfel de tratament?

Varsta minima ar fi un an de zile pentru acupunctura, cand sunt definitivate punctele de acupunctura, iar pentru administrare de extracte din plante varsta minima este de noua luni, cand intestinele pot absorbi substantele active din extractele din plante.

Varsta maxima nu exista. Cea mai in varsta pacienta a mea a avut 100 de ani.

Ce i-ati spune cuiva care nu crede in aceasta stiinta? Ce ar trebui sa-i dea de gandit?

Cine nu are incredere in aceasta terapie sa se gandeasca doar ca acupunctura se practica de mii de ani si originile acesteia se pierd in negura timpului. In ceea ce priveste plantele, la fel, sunt folosite din vechime in tratarea bolilor si omenirea a supravietuit cu aceste metode de tratament pana in zilele noastre.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Codrut Tutu acupunctura, #acupunctura boli, #boli vindecare acupunctura, #acupunctura plante terapii traditionale, #fumat acupunctura, #slabit acupunctura , #tratament
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5