Ramanem fara antibiotice, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 11:55
5561 citiri
Ramanem fara antibiotice, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii
Foto: Arhiva Pixabay

In fata amenintarii tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistente la tratamentele medicale, pe plan mondial exista o "lipsa grava de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi", se afirma intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), publicat miercuri.

"Rezistenta la antimicrobieni este o urgenta sanitara mondiala, care pune serios in pericol progresele medicinei moderne", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, intr-un comunicat OMS, preluat de AFP.

El considera ca trebuie urgent multiplicate investitiile in programele de cercetare si dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infectiilor rezistente la antibiotice, inclusiv impotriva tuberculozei.

Conform OMS, din 51 de noi produse antibacteriene aflate intr-o etapa de dezvoltare si de teste clinice pentru tratarea agentilor patogeni prioritari rezistenti la antibiotice, tuberculoza si infectii diareice, uneori mortale, "doar opt reprezinta tratamente inovatoare".

OMS, care trage cu regularitate semnale de alarma in privinta cresterii rezistentei la antibiotice, a publicat in februarie o lista cu 12 familii de "superbacterii" impotriva carora specialistii agentiei considera ca este urgent sa fie dezvoltate tratamente noi, in plus fata de tuberculoza rezistenta, care reprezinta deja o prioritate in cadrul programelor de cercetari medicale.

Noul raport al OMS a subliniat "o grava lipsa in privinta optiunilor de tratament" pentru tuberculoza rezistenta, care ucide aproximativ 250.000 de persoane pe an, dar si pentru alte bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Acinetobacter si enterobacteriile (precum Klebsiella si E. coli). Acestea din urma pot sa cauzeze infectii grave si adeseori mortale si reprezinta o amenintare deosebit de serioasa in special in spitale.

De asemenea, exista "foarte putine" forme orale de antibiotice in dezvoltare.

"Cercetarile din domeniul tuberculozei sunt subfinantate", afirma la randul lui medicul Mario Raviglione, directorul programului global al OMS de lupta contra tuberculozei, in contextul in care peste 800 de milioane de dolari ar fi necesari in fiecare an pentru dezvoltarea unor tratamente noi.

Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide pana la 10 milioane de persoane pe an pana in anul 2050, la fel de mult precum cancerul, potrivit unui grup international de experti, infiintat in 2014 in Marea Britanie, autor al mai multor rapoarte pe aceasta tema.

Conform acestui grup de experti, fenomenul provoaca deja 700.000 de decese pe an, dintre care 50.000 in Europa si SUA.

Citeste si Sistemul medical, in alerta: O femeie este infectata cu o bacterie pe care nu o ucide niciun antibiotic (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#OMS semnal alarma antibiotice, #antibiotice noi, #infectii rezxistente spital antibiotice, #antibiotice ineficiente , #tratament