Ziare.com

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cum scapi de pietrele la fiere

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 12:41

   

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cum scapi de pietrele la fiere
Tratamentul litiazei biliare depinde de caracteristicile bolii fiecarui pacient, starea organismului si prezenta sau absenta simptomelor si complicatiilor. Doar cca 10-15% dintre pacientii cu litiaza biliara au nevoie de operatie.

Daca un pacient cu litiaza biliara nu are simptome, nu este nevoie de nici un fel de tratament sau regim alimentar, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Pacientii care au simptome moderate, care trec sau se amelioreaza in urma administrarii de medicamente, nu se opereaza, ci se trateaza doar simptomele medicamentos, inclusiv durerea. In cazul lor, regimul alimentar este necesar, de evitat fiind alimentele care declanseaza simptomele. Dupa trecerea simptomelor, se poata relua alimentatia normala, fara ca acestea sa mai apara.

Cand e nevoie de operatie

In privinta calculilor care dau simptome suparatoare, in special dureri associate cu icter si febra, poate fi necesara operatia, daca nu se produce ameliorarea evidenta a simptomelor cu tratament sau crizele sunt frecvente, si daca pacientul nu are contraindicatii pentru interventia chirurgicala.

Operatia de scoatere a colecistului cu pietre (colecistectomia) se poate face clasic - cu taietura - sau laparoscopic (incorect fiind cunoscuta ca "operatie cu laser"). Desi colecistectomia laparoscopica ar fi preferabila din punct de vedere al evolutiei, ea nu se poate face la persoanele cu colecistita acuta, varsta avansata, boli pulmonare obstructive, sarcina, obezitate importanta sau operatii anterioare pe abdomen.

De retinut ca uneori o operatie de colecist inceputa laparoscopic se poate termina obisnuit, cu taietura, din cauza situatiei gasite intraoperator.

Colecistectomia poate fi urmata in aproape jumatate din cazuri de unele simptome cunoscute sub numele de sindrom postcolecistectomie. Cele mai frecvente simptome pe care le intalnim la pacientii operati de fiere sunt durere in dreapta sub coaste, gust amar, greata, diaree, balonare, scadere in greutate si uneori icter si febra. Acest sindrom poate sa apara in 5-40% din cazuri, dupa operatie, iar simptomele pot persista timp de mai multi ani (5-7 ani) la 20% dintre cei operati si se amelioreaza in timp.

S-a constatat un risc mai mare de aparitie a complicatiilor dupa operatia de fiere la persoanele care au fost operate de urgenta, daca pacientul a fost operat fara sa aiba pietre, daca simptomele bolii de fiere erau vechi, la femei, mai ales la cele tinere sau la persoane mai sensibile sau anxioase.

Tratamentul, in lipsa interventiei chirurgicale

Teoretic, exista si alte metode de tratament pentru litiaza biliara: dizolvarea pietrelor cu medicamente, pe cale bucala sau introduse pe sonda direct in vezicula biliara, spargerea pietrelor sau inlaturarea calculilor din vezicula biliara fara scoaterea acesteia, dar ele sunt putin folosite sau indicate.

Spargerea pietrelor cu unde de soc ultrasonice (litotripsia) se face rar deoarece rezulta fragmente ascutite, care pot bloca canalul de scurgere a fierii, fiind nevoie de operatie (in aproape jumatate din cazuri), iar dizolvarea pietrelor cu medicamente necesita luni de tratament; ambele metode rezolva litiaza doar temporar, deoarece un bolnav care a avut pietre la fiere are de obicei factori de risc care favorizeaza reaparitia lor dupa spargere sau dizolvare.

In cazul in care pietrele au fost eliminate din colecist si au blocat canalul coledoc in partea terminala care se varsa in duoden, se poate face extragerea endoscopica a pietrelor blocate prin duodenoscopie retrograda. Aceasta metoda rezolva doar aceasta complicatie a litiazei biliare, dar daca au mai ramas pietre in colecist acestea trebuie rezolvate prin alte metode - nu se pot extrage endoscopic pietrele din colecist.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu
Spitalul Fundeni

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 37675 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de ce medicii isi zic ...doctori ?

Stiu ca prostii s cpii le zic asa !
Toate pietrele se pot topi. Nu se sparg, nu se face operatie . Daca operatia era necesara . natura ar fi facut asta de la sine . L e scot si pe urma s e fac altele . Medicii, ce mai slabi pregatiti dintre profsionisti ) lucraeza numai cu efectul si nu cu cauza .
E ingrozitor ce ramasa in urma e medicina !
Si pacientiicred ca operatia e ceva care s e poate face cind vrei si ca e normal. Nu e vazuta ca o trauma si mai mare decit vrea sa rezolve .

 

bine v-am gasit!

hai ca spui balarii, cand intrii in criza ce tratament mai faci desteapto!!!

Bravo

..da, si eu cred ca oricine stie mai multe medicana decat doctorii, mai multe mecanica decat un inginer mecanic si mai multe gastronomie decat un bucatar, asa si este normal.
Nu stiu cum de organismul uita se vindece singur de cancer, de infectii , de ciroza, de hipertensiune... probabil se ocupa cu altceva decat cu asta.
Acum 1000 de ani cand medicina nu se baza pe chimicale, omul traia mult mai mult si mai bine. Durata medie de viata a omului in Africa erade 35 de ani acum o suta de ani cande mediul era nepoluat, iar acum cu chimicale Mandela a trait aproape o suta de ani... dar aia-i viata??
Dom'le, si au cred ca organismul se vindeca singur, nu stiu de ce mai trebuie mers la doctor, am vazut de multe ori cum organismul singur se opereaza daca e cazul (am vazut in caine o data care s-a operat singur de fiere, si a mai trait apoi aproape o zi).
Doctorii incompetenti din SUA nul-au putut salva pe Kenedy, cei din Franta pe tenismana cu meningita, nici pe Papa Ioan Paul al doilea, nici pe Hugo Chavez, nici pe Elvis , pe nimeni, toti in lume mor din cauza incompetentie doctorilor, masinile se strica din cauza incompententei mecanicilor, mancare e cum e din cauza agricultorilor, pana si vreme s-a schimbat din cauza incompetentei guvernantilor si meteoroligolor.
Pai asa e vremea in Austria sau Germania? iarna-i iarna frate, si vara-i vara..
Felicitari tractoristule pentru vigilenta, un comentariu foarte inteligent... catoate celelalte - sute- ale tale


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor