Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Dieta in tratamentul pietrelor la fiere

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 11:11
57769 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Dieta in tratamentul pietrelor la fiere
Foto: Arhiva personala

Litiaza biliara, popular numita pietre la fiere, o boala frecvent intalnita mai ales la femei, nu intotdeauna are nevoie de tratament.

Iar atunci cand acesta se impune, in majoritatea cazurilor este medicamentos, nu chirurgical. Trebuie tinut seama de faptul ca regimul alimentar este extrem de important in ingrijirea pacientului cu litiaza biliara, iar apropierea Sarbatorilor de iarna creste riscul aparitiei abaterilor de la regim si, implicit, a crizelor de fiere.

Pentru o persoana cu litiaza biliara, regimul alimentar este extrem de important pentru impiedicarea cresterii calculilor (pietrelor) sau aparitiei contractiilor violente care pot deplasa calculii de la locul lor, cat si pentru impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome cauzate de proasta functionare a fierii. Regimul poate impiedica aparitia unor complicatii sau simptomelor ca greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie etc.

Alimentele pot creste marimea calculilor

Desi sunt pacienti care, chiar daca au pietre la fiere, nu tin niciun fel de regim si nu au niciun simptom, sunt numeroase situatii in care altii sunt chinuiti de simptome, in ciuda unui regim alimentar strict.

In cazul pacientilor fara simptome, regimul alimentar trebuie respectat doar pentru a impiedica cresterea pietrelor. Deoarece in majoritatea cazurilor calculii provin din colesterolul din bila, iar acesta provine si din alimentatie, pentru impiedicarea cresterii calculilor este necesara evitarea alimentelor care contin colesterol. Alimentele bogate in colesterol sunt, in marea lor majoritate, de origine animala: smantana, branza, untul, untura, carnea grasa de porc, oaie, miel, rata sau gasca, pielea de pasare, ouale, icrele, crevetii, scoicile, ficatul, rinichii, creierul, laptele gras, sardinele, scoicile.

Dintre alimentele preparate, sunt bogate in colesterol cele de tip fast-food, sunca, pastrama, carnatii si alte mezeluri sau conserve de carne, maioneza, hot-dogul, grasimile prajite.

Exista si alimente vegetale care contin cantitati crescute de colesterol si trebuie evitate de cei cu litiaza biliara, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu. Pot fi enumerate ciocolata, sufleul de spanac, cartofii deshidratati sau cartofii dulci, budinca de porumb, biscuitii cu cacao, cornurile, snacksurile si produsele de patiserie.

Marea majoritate a legumelor, fructelor si uleiurilor vegetale, precum si carnea de pasare, vita sau peste nu cresc riscul de aparitiei a litiazei biliare, deci pot fi consumate de persoanele care au aceasta problema.

... sau pot provoca o colica biliara

Un calcul din fiere poate sta la locul lui perioade lungi de timp, fara niciun fel de simptom, dar el poate sa fie deplasat din colecist daca acesta se contracta violent, miscarea fiind cauzata de cele mai multe ori de unele alimente.

De aceea, la pacientii cu litiaza biliara se recomanda evitarea alimentelor care stimuleaza contractia colecistului - supe si ciorbe grase (gaina de tara, porc, miel), drese cu samatana sau condimentate, ciorba de burta, tocanite prajite (recomandam calirea cepei cu apa si adaugarea ulterioara a uleiului), prajeli diferite (oua, carne, ceapa, cartofi), tocaturi prajite, (chiftelute, mici, carnati), mezeluri grase, afumaturi, condimente, fasole, varza, sarmale, muraturi, maioneze, salata de vinete, boeuf, ciocolata, cacao, smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase, grasime de porc, rata, gasca, oaie, piele de pasare, prajituri cu frisca sau galbenus de ou.

Cat dureaza regimul

In principiu, regimul alimentar se tine in perioadele cu simptome, dar daca acestea sunt frecvente, repetate, se recomanda ca alimentele mentionate sa fie evitate permanent.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dieta in tratamentul pietrelor la fiere, #pietre la fiere regim alimentar medic, #Alecse Valerian Ditoiu litiaza biliara, #dieta litiaza biliara medic, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #tratament