Sapte modalitati ca sa inghiti mai usor o pastila

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 10:48
66631 citiri
Sapte modalitati ca sa inghiti mai usor o pastila

Unii inghit cu usurinta orice doctorie, altii nu reusesc sau fac nazuri si nu putini au probleme cand sa impinga pastila spre gatlej. Pentru acestia, specialistii au cateva sfaturi, pe cat de simple, pe atat de eficace.

1. Procedeu aproape sigur pentru adulti: inainte de a incerca sa inghiti o capsula sau o pastila, ia in gura un cubulet de gheata (cam de 5-7 ori mai mare decat pastila) si plimba-l intre cerul gurii si limba, pana se topeste.

In momentul cand s-a topit complet, ia repede pastila si inghite-o cu putina apa. Se va duce, ca unsa.

Dar, atentie: procedeul nu se recomanda la copii. Copiii risca sa inghita gheata netopita, ceea ce afecteaza mucoasa stomacului, putand produce chiar si dureri.

2. Este gresita parerea unora ca pastila "se duce" mai bine, daca dai capul pe spate. Dimpotriva, regula spune ca, dupa ce ai luat pastila si gura de apa, trebuie sa apleci capul inainte (in jos) si sa inghiti. Este mai sigur.

3. Daca procedeul n-a functionat, incearca sa inlocuiesti apa cu alt lichid, unul dupa care "iti lasa gura apa": suc de fructe sau orice bautura dulce-acrisoara. Atentie: nu folosi laptele, care este contraindicat la multe medicamente.

4. Alta posbilitate, ca sa pacalesti orice retinere: umple o lingura cu iaurt, o crema, frisca sau alt aliment cremos, aseaza pastila in aceasta masa si inghite-o fara sa mesteci. Nici nu-ti dai seama cand s-a dus.

5. Daca niciunul din procedee nu a functionat, mai ai o solutie: mesteca un aliment oarecare, pana cand este gata de inghitit: branza cu smantana, o chiftea cu paine, o felie de cozonac sau de prajitura.

In momentul cand dumicatul este gata de inghitit, iei pastila in gura si, fara sa mai mesteci, inghiti totul, fara probleme.

6. Continutul se poate inghiti si separat, scos din capsula. Pentru aceasta, amesteci pulberea cu alimentul cremos dintr-o lingura si inghiti totul, fara sa simti gustul neplacul al medicamentului

Oricat de dezagreabil a fi gustul, cu crema merge. Procedeul se poate folosi, insa, numai cu consultarea medicului sau a farmacistului.

Exista capsule care trebuie sa ajunga intregi in stomac, sau chiar in intestin. Medicul sau farmacistul stiu exact ce se poate si ce nu se poate.

7. Daca niciunul dintre procedeele de mai sus nu a reusit (ceea ce este aproape imposibil), in nici un caz nu trebuie sa renunti la tratament. Te vei intoarce la medic, care poate inlocui medicamentul cu altul, mai acceptabil (picaturi, sirop, praf, injectie sau chiar perfuzie).

Majoritatea medicamentelor au mai multe forme de prezentare, ele nu pot fi ocolite, si nu bolnavul trebuie sa hotarasca daca este cazul sa renunte sau nu.

Dar si aici trebuie sa fim atenti: prezentat sub alta forma, medicamentul poate avea alt pret, de obicei mai ridicat. In plus, perfuzia inseamna spitalizare, care probabil ca, facuta la solicitarea bolnavului si nu ca procedeu obligatoriu, se taxeaza.

In definitiv, nici un efort nu e prea mare, cand sanatatea noastra este la mijloc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cum inghiti medicamente, #sfaturi inghiti medicamente , #tratament