Stii cum sa folosesti paracetamolul?

Joi, 20 Mai 2010, ora 07:36
39860 citiri
Stii cum sa folosesti paracetamolul?
Foto: hubpages.com

Paracetamolul este cel mai folosit analgezic in intreaga lume. Inca din 1893, atunci cand s-a descoperit, este cunoscut ca un medicament eficient pentru durere, dar de multe ori fie se foloseste excesiv, fie necorespunzator, iar efectele adverse isi fac simtita prezenta.

Trebuie sa stii ca pastila de paracetamol o poti folosi in cazul oricaror dureri, de la cele postoperatorii la migrene. Poti de asemenea sa tratezi febra cu paracetamolul, care isi face efectul dupa jumatate de ora si alte sase ore nu vei mai avea aceasta problema, informeaza hubpages.com.

Pentru a evita excesele, care apar in general in cazul durerilor puternice, doza recomandata este de jumatate de pasila pentru copii intre sase si noua ani, de sase sau patru ori pe zi. Intre noua si 12 ani doza recomandata este de o pastila de trei sau patru ori pe zi.

Pana in 15 ani, copii pot urma un tratament cu paracetamol si se recomanda o pastila de patru sau sase ori zilnic. Adultilor le sunt recomandate una sau doua pastile de sase ori pe zi, pentru a fi eficiente.

Nu uita ca un tratament prelungit cu paracetamol poate dauna ficatului si rinichilor. Mai mult, unele persoane sunt sensibile la acest medicament si dupa prima pastila chiar li se irita limba si se umfla chiar.

Este supradoza atunci cand inghiti 16 pastile de paracetamol deodata. Copiilor le poate fi fatala o astfel de supradoza, deci daca cel mic din greseala a luat pastile cu pumnul, trebuie mers la camera de garda de urgenta.

Alte efecte adverse ale folosirii improprii a paracetamolului sunt febra puternica, ulcerul bucal, migrenele chiar.

Mai mult, in cazul unei migrene puternice, specialistii au observat ca excesele sunt foarte frecvente. Tentatia de a lua inca o pastila este foarte mare si astfel se poate ajunge la supradoza, dar durerea nu dispare.

Simpla pastila de paracetamol este periculoasa daca se dubleaza cu un tratament impotriva infectiilor (cloramfenicol), cu alcool sau cu sedative. Potrivit sondajelor specialistilor americani, zilnic sunt cazuri de supradoze cu paracetamol, in special la batrani, care nu isi controleaza atent doza administrata.

Pentru ca este un medicament obisnuit, care a intrat deja in rutina noastra, multi il considera inofensiv.

Nu uita ca si el poate produce intoxicatii, efecte adverse foarte violente, daca nu se administreaza in doza corespunzatoare si se poate transforma usor dintr-un medicament aparent inofensiv intr-un dusman de temut.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#paracetamol instructiuni folosire, #paracetamol reactii adverse, #paracetamol supradoza , #tratament