Valentele terapeutice ale otetului aromatic

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 22:10
5821 citiri
Valentele terapeutice ale otetului aromatic

Despre otet exista insemnari inca de acum 5.000 de ani, cand babilonienii il foloseau ca aliment si conservant. In Biblie, otetul este mentionat atat in Vechiul cat si in Noul Testament.

Pe la anul 400 i.H., Hipocrate prescria otet de mere amestecat cu miere de albine ca leac impotriva tusei si racelii. Atat romanii cat si japonezii foloseau otetul diluat ca intaritor si tonic pentru militari.

Otetul celor patru hoti

O legenda de prin secolul al XVIII-lea spune povesrea unor condamnati, scosi din inchisoare ca sa-i ingroape pe cei morti de ciuma burbonica.

Dintre toti, si se spune ca au fost destul de multi pentru ca si numarul mortilor era foarte mare, doar patru condamnati au scapat cu viata deoarece beau zilnic otet infuzat cu usturoi. Si astazi, otetului aromat cu usturoi i se mai spune "otetul celor patru hoti".

Otetul aromatic

Bauturile alcoolice nedistilate, vinul, berea sau oricare alta cu mai putin de 18% alcool se transforma in otet cand bacteriile convertesc alcoolul etilic in acid acetic.

De-a lungul timpului, s-a constatat ca otetul aromatic, obtinut foarte simplu si in casa, prin macerarea unor plante in vin sau otet din vin, are multiple valente terapeutice.

Otetul de trandafiri se obtine punand, intr-un borcan, o cana de petale de trandafir peste care se toarna o jumatate de litru de otet din vin alb. Se lasa doua saptamani la infuzat, intr-un loc luminos, dupa care se filtreaza. Astfel obtinut, otetul scade febra. Se poate face o frectie generala sau se pune o ceasca in apa fierbinte cu care se face baie la picioare. Daca ai nasul infundat, pune putin otet pe o batista sau tifon si inhaleaza mirosul, timp de cateva minute.

Otetul de salvie este recomandat contra balonarii si, extern, impotriva durerilor reumatice. Peste 200 de grame de planta uscata se toarna o jumatate de litru de otet de vin si se lasa la infuzat, o luna, dupa care se filtreaza.

Otetul de levantica se foloseste impotriva acneei. Se aplica seara pe zonele afectate si se lasa sa actioneze cinci minute dupa care se clateste fata cu apa rece. Peste doi pumni de levantica se toarna un litru de otet din vin alb si se lasa 14 zile la macerat, dupa care se strecoara. Daca ai racit si ai febra, o compresa cu otet de levantica pusa pe frunte sau o frectie generala, te scapa imediat de febra.

Pentru cine nu are pofta de mancare, otetul de tarhon este ideal. Tarhonul, o planta aromata, cu un gust deosebit, se foloseste la aromat mancarurile dar si sub forma de leac. Peste o mana de planta uscata si maruntita se toarna vin alb atat cat sa-l acopere. Se lasa 20 de zile la macerat dupa care se strecoara.

Pentru a stimula pofta de mancare, se iau zilnic, de doua ori, cate doua picaturi de otet dizolvate intr-o ceasca de apa, cu jumatate de ora inainte de fiecare masa. Extern, otetul de tarhon se poate folosi impotriva durerilor reumatice.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#tipuri otet aromatic, #tratatament otet aromatic, #tratamente naturiste otet , #tratament