Valeriana, cea mai folosita planta medicinala din lume

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 12:30
20815 citiri
Valeriana, cea mai folosita planta medicinala din lume

Valeriana, denumita popular odolean, iarba pisicii sau gusa porumbelului, creste spontan de la campie pana in zona muntoasa, prin fanete, prin fanete, locuri umede, pe valea raurilor, la marginea padurilor, tufisuri, prin zavoiae. Infloreste din mai pana in septembrie.

In scop medicinal, de la valeriana se foloseste radacina care se scoate din pamant cu cazmaua, de pe la sfarsitul lunii septembrie, cand partea aeriana a plantei incepe sa se vestejeasca.

Despre valeriana se spune ca, datorita efectelor sale terapeutice, ar fi cea mai folosita planta medicinala din lume, folosita in tratarea tulburarilor emotionale, precum si a bolilor fizice asociate lor. Fiind extrem de cautata in aceste vremuri care stau sub semnul stresului si al tensiunii, pentru terapie nu sunt nici pe departe suficiente cantitatile de valeriana din flora spontana, motiv pentru care se cultiva pe suprafete mari, chiar si la noi in tara.

Intern, fitoterapeutii recomanda valeriana in insomnii, in cazul persoanelor depresive sau apasate de obsesii, in nevroze, angoase si ticuri, palpitatii, tuse nervoasa, crize astmatice, sciatica, ameteli, migrene, sughit, febra intermitenta, viermi intestinali, hipertensiune, palpitatii si boli cronice de piele.

Planta poate fi folosita cu succes sub forma de infuzie, pulbere si tinctura ce poate fi preparata si in casa. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina adaugata intr-o cana de apa. Planta se tine in apa timp de trei ore, apoi se pune la foc. Dupa trei, patru clocote, ceaiul se ia de pe foc, se strecoara si se bea cald, in timp, cu inghitituri mici. Se pot consuma doua, trei cani pe zi.

Pulberea de valeriana se obtine din radacina bine uscata si maruntita, macinata prin rasnita electrica de cafea. Se rasneste atat cat se consuma in doua saptamani, perioada dupa care planta isi pierde proprietatile. Pulberea se pastreaza in locuri intunecoase si reci, in borcane de sticla inchise ermetic. La nevoie, se ia cate o jumatate de lingurita rasa de trei, patru ori pe zi, pe stomacul gol.

Tinctura este forma sub care valeriana se administreaza cel mai frecvent deoarece are o actiune rapida si intensa, chiar si in doze relativ mici. Se prepara punandu-se intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de radacina de valeriana, peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade.

Borcanul se inchide ermetic si se lasa vreme de doua saptamani intr-un loc calduros, dupa care maceratul obtinut se filtreaza si se pune in sticle mici, inchise la culoare. Se iau de patru ori pe zi cate 50 de picaturi diluate in putina apa. Tinctura se administreaza in cazuri de balonare, boli cronice de piele, diaree si fermentatii gastrice.

Medicina populara din tara noastra spune ca valeriana are puterea sa-i ajute pe semenii sufocati de halucinatii si cu mintile ratacite.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#plante cu efect calmant, #tinctura de valeriana, #infuzie de valeriana , #tratament