Viata unui bolnav de leucemie, salvata cu ajutorul celulelor stem

Marti, 12 Iulie 2011, ora 19:54
3320 citiri
Viata unui bolnav de leucemie, salvata cu ajutorul celulelor stem
Foto: Biogenis

Viata unui barbat bolnav de leucemie acuta mieloida, o forma de cancer foarte agresiva a carui evolutie rapida poate fi de cele mai multe ori fatala, urmeaza sa fie salvata cu ajutorul unei grefe cu celule stem din sange placentar, prelevata la Cord Blood Center din Bucuresti.

"Cea de-a 19 grefa (recoltata la Cord Blood Center n.r.)reprezinta un pas inainte in continuarea misiunii noastre de a oferi cat mai multor pacienti sansa de vindecare prin transplant cu celule stem. Astfel, dorim sa informam un numar cat mai mare de viitori parinti despre importanta recoltarii de celule stem la nastere cu speranta ca vom reusi sa facem ca aceasta procedura medicala sa fie la fel de cunoscuta si aplicata cum este, de exemplu, ecografia.", a declarat Tudor Panu, directorul general al Cord Blood Center Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Tratamentul cu celule stem nu garanteaza vindecarea - TV Ziare.com

Grefa eliberata va pleca spre Danemarca, transplantul urmand sa aiba loc in Righospitalet din Copenhaga.

Celulele stem se deosebesc de celulele noastre mature prin faptul ca au nu numai uimitoarea abilitate de a se multiplica, dar si capacitatea de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta.

Practic, celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii. E ca si cum ar fi "piese de schimb" pentru corpul uman.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem adulte este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz, celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#celule stem leucemie, #cord blood center celule stem, #celule stem Romania , #tratament