Cel mai complex vaccin impotriva infectiei HPV e disponibil si la noi. Cancerul de col uterin ucide 6 romance in fiecare zi

Sambata, 24 Martie 2018, ora 10:17
4920 citiri
Cel mai complex vaccin impotriva infectiei HPV e disponibil si la noi. Cancerul de col uterin ucide 6 romance in fiecare zi
Foto: Arhiva Ziare.com

Vaccinul nonavalent Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejeaza impotriva a patru tipuri de cancer, a fost lansat la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Vaccinul protejeaza impotriva infectiei cu 7 tipuri de HPV implicate in producerea cancerului (leziuni premaligne si neoplasme care afecteaza cervixul, vulva, vaginul si anusul cauzate de tipurile HPV din compozitia vaccinului) si a 2 tipuri implicate in producerea verucilor genitale.

Noul vaccin, disponibil acum si in Romania, reprezinta un instrument de preventie impotriva bolilor provocate de infectia cu HPV, virusul care cauzeaza 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.

Mai exact, vaccinul nonavalent protejeaza impotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75 - 85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad inalt (CIN 2/3), a 85 - 90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90 - 95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad inalt (VIN2/3), a 80 - 85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75 - 85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad inalt (VaIN 2/3), a 90 - 95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85 - 90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad inalt (AIN 2/3) si a 90% din cazurile de veruci genitale, spun medicii.

Potrivit specialistilor, HPV este al doilea agent patogen ce cauzeaza cancer, provocand 30% din cancerele noi atribuibile unei infectii la nivel global.

"Este un produs pentru sanatate publica, care previne cancerul. (...) 1.800 de femei mor in fiecare an in tara noastra. Asta inseamna ca 5 - 6 femei mor zilnic daca facem o medie. Cred ca este o mare oportunitate pentru Romania, atat fete cat si baieti, pentru ca sunt multe tari unde si baietii beneficiaza de vaccinarea impotriva infectiei cu HPV", a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

El a subliniat ca vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punct de vedere al sigurantei.

"Siguranta vaccinului este esentiala si la fel de importanta este si eficacitatea. (...) Vaccinarea anti HPV este cel mai eficient implementata atunci cand ai organizat un program national", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, vaccinarea este utila incepand cu varsta de 11 ani, atat la baieti cat si la fete.

"Probabil ca o sa trecem de la screeningul, asa-numitul examen Babes Papanicolau, la detectia directa a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de facut, mult mai eficient si mult mai usor de gestionat. Screeningul si vaccinarea trebuie asociate intotdeauna. (...) Screeningul poate fi inlocuit conform ultimelor recomandari cu testarea HPV", a declarat acesta.

Managerul Institutului Nationale de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel, a precizat ca in fiecare an aproximativ 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

"Noi, in Romania, pot sa spun ca am facut progrese insemnate in ultima perioada de timp din foarte multe puncte de vedere in structura sectorului sanitar. Si ne pregatim acum sa facem evolutie si in aceasta patologie indusa de Papiloma Virus. Discutam in fiecare an de aproximativ 5.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Nu va ganditi ca sunt diagnosticate la o varsta avansata, sunt diagnosticate la o varsta tanara si, daca luam in considerare care este rata de mortalitate a acestor femei la varste tinere, este ceva oribil, catastrofal. (...) Acest virus se face responsabil de 100% din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual, de 88% din totalul cancerelor anale.

70% din cazurile de cancer vaginal sunt date de aceasta familie de HPV, 50% din cancerele peniene, 48% din cancerul vulvar. Infectia apare precoce. In momentul in care apare primul contact sexual penetrant 65% dintre fete dezvolta infectie cu HPV in jurul varstei de 16 ani", a explicat medicul.

Citeste si

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#vaccin cancer col uterin Romania , #vaccin